Episopul Gurie: „în Europa de astăzi se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există. Elitele se ruşinează să mai afirme convingeri creştine”

3300

Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei a afirmat, în mesajul adresat credincioşilor, de Paşti, că în Europa se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există şi marea masă a elitelor politice şi academice se ruşinează să mai afirme convingeri creştine.

Adevărurile profunde pe care le proclamă Învierea Mântuitorului au devenit necunoscute pentru societatea europeană postmodernă sau ignorate, afirmă episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, în mesajul adresat credincioşilor cu ocazia Sărbătorii Înverii. În Europa de astăzi se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există şi marea masă a elitelor politice şi academice din Europa se ruşinează să mai afirme convingeri creştine, a transmis episcopul Devei şi al Hunedoarei. „Mai grav, există chiar o formă de prigonire subtilă a cetăţenilor europeni care sunt credincioşi practicanţi, întrucât acestora le este refuzat accesul la funcţiile publice de conducere”, afirmă episopul.

Europa, deşi creştină în origini, a ajuns anti-creştină în rezultat, scrie episcopul. „Climatul de secularism dominant în Europa îi irită foarte mult pe exponenţii altor religii care trăiesc printre noi. Să ne amintim că, recent, un astfel de climat de secularism radical a dat naştere unor manifestări explicit profanatoare. La o renumită revistă de satiră din Paris au fost publicate imagini blasfemiatoare avându-l drept subiect pe Mahomed, întemeietorul islamului. Secularismul radical din Europa a făcut să nu mai existe nimic sacru în spaţiul nostru, nimic care să nu poată fi atins de ironie sau chiar de batjocură, totul făcându-se în numele ,,libertăţii de exprimare’’. Dar lucrul acesta a declanşat un val de atentate sinucigaşe, orchestrate de exponenţii religiei islamice, care consideră că, pentru parodierea sacrului, pedeapsa este moartea”, transmite episcopul Gurie.

Temerile Europei S-a inaugurat astfel o nouă epocă în Europa, aceea a unei angoase generalizate, cauzate de perspectiva unor alte atacuri teroriste islamice, afirmă preotul. „Trebuie să redescoperim decenţa, să reactivăm, în fiinţa noastră, evlavia. Să fim respectuoşi la adresa personalităţilor sfinte din alte religii, pentru a respecta sensibilităţile altora şi pentru a putea pretinde o atitudine reciprocă. Atunci nu îi vom mai irita gratuit, iar civilizaţia noastră nu va mai apărea în ochii lor drept una ,,fără Dumnezeu’’, păgână, coruptă, degradată, blasfemiatoare”, scrie episcopul.

Episcopul Devei şi Hunedoara a afirmat în pastorală că musulmanii care vin în Europa sunt fascinaţi de performanţele tehnologice ale lumii noastre, dar detestă cultura (şi religia) care a generat aceste performanţe. „Rostul oricărei religii este să reverse dragoste între oameni, iar dacă nu o face, se demonstrează a fi o religie falsă, distugătoare şi asasină, iar nu una coborâtă din cer, de la Dumnezeul iubirii. Rostul nostru, al Ortodoxiei răsăritene, este să confirmăm, graţie experienţei noastre mistice, adevărata şi cea mai adâncă identitate a lui Dumnezeu: aceea de iubire fără de sfârşit, care vrea pe pământ o civilizaţie a dragostei, iar din fiecare ţară vrea o patrie de fraţi”, a transmis episcopul, în mesajul adresat credincioşilor, cu ocazia Sărbătorii Învierii.

sursa http://adevarul.ro/


Articole Asemănătoare
2825

Îndumnezeirea se înfăptuieşte prin sălăşluirea lui Dumnezeu în noi

Creştineşte nu putem trăi fără insuflare. Dacă un artist, unul adevărat, trăieşte zi şi noapte chipurile artei sale, noi, creştinii, trebuie să fim cu atât mai cu luare-aminte. Trebuie să depăşim strădaniile artiştilor, pentru a trăi în duhul Evangheliei. Lucrul cel mai însemnat acum este ca Domnul să însufle lupta voastră pentru mântuire. Când se […]

Articole postate de același autor
5174

„Doamne, nu mă lăsa în momentele mele de deznădejde!“

Cum Îl putem determina pe Dumnezeu să ne asculte, atunci când avem impresia că ne-a abandonat în chin? Cred că nu există o „metodă“ general-valabilă, ci fiecare va afla calea lui, care este alta de la persoană la persoană. Toți trecem prin momente de părăsire. Este felul în care dansează Dumnezeu cu fiii Lui duhovnicești. […]