Sfinţirea noii biserici „Înălțarea Domnului” din satul Bîrladeni, raionul Ocniţa

1044

Vineri, în Săptămîna Luminată, cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Izvorul Tămăduirii”, mulțimea credincioșilor din satul Bîrladeni, raionul Ocnița, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Ioan Agati, au primit cu multă căldură vizita Chiriarhului Eparhiei de Edineț și Briceni.

Înaltpreasfinţitul Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat mai întîi slujba de sfințire a prestolului și a bisericii, după care a urmat prima Sfîntă şi Dumnezeiască Liturghie în noul locaș de închinare cu hramul „Înălțarea Domnului".

Acest eveniment este o adevărată sărbătoare pentru locuitorii satului Bîrladeni. S-a împlinit visul sătenilor de a avea un locaș de rugăciune, deoarece aproape cu un secol în urmă vechea biserică de lemn de la cimitirul localității, dar și multe case sătenilor au fost cuprinse de flăcări.

De menționat că piatra de temelie pentru construirea noii biserici s-a pus cu 2 ani în urmă. Slujba de sfinţire a locului a fost oficiată pe data de 2 noiembrie 2020, de către Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni. Lucrările de construcţie au fost coordonate de către Doamna Tatiana Pavliuc, Director General al SRL „Plaiul Bîrlădean”, care a finanţat împreună cu sătenii toate lucrările de construcţie acestui sfînt lăcaş

După Sfînta Liturghie, adresîndu-se către toți cei prezenți, Înaltpreasfințitul Nicodim a mulțumit credincioșilor pentru faptul că păstrează neschimbată credința ortodoxă a strămoșilor și urmează bunul lor exemplu de viețuire creștină. De asemenea, Ierarhul a exprimat cuvinte de mulțumire părintelui paroh și enoriașilor pentru participarea lor jertfelnică la construcţia sfîntului locaș și i-a îndemnat să păstreze și în continuare flacăra credinței așa cum le-a fost aprinsă în suflet de vrednicii lor înaintași.

Pentru munca depusă cu sîrguinţă la construcţia acestui sfînt locaş, spre binele şi propăşirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, Doamna Tatiana Pavliuc, ctitorul principal a fost decorată cu medalia "Sf. Cuv. Agafia" de gradul I.

Înaltpreasfințitul Nicodim a subliniat și rolul ctitorilor care au pus umărul la ridicarea sfîntului locaș. Ei au fost distinși de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
702

Forumul Municipal al Lucrătorilor din Sfera Protecției Sociale a Populației

Duminică, 18 septembrie 2022, în capitală s-a desfășurat prima ediție a Forumului lucrătorilor din sfera protecției sociale a populației, cu genericul „Dimensiunea socială în secolul XXI”. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei profesionale a lucrătorului din sfera protecției sociale a populației, marcată anual, în a treia duminică a lunii septembrie.     În acest sens, Primăria […]