În Duminica Triumfului Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Nicodim a liturghisit în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

528

Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei s-a dovedit a fi neîncăpătoare în prima Duminică a Postului Mare, a Ortodoxiei, pentru mulțimea credincioșilor care au participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Vasile cel Mare oficiată de Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni. După rugăciunea „Tatăl Nostru”, un număr mare de credincioși s-a împărtășit cu Cinstitul Trup și Sînge al Mîntuitorului.

În cuvîntul de învățătură, rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Nicodim a vorbit despre semnificația Duminicii Triumfului Ortodoxiei împotriva tuturor învățăturilor eretice, felicitînd credincioșii cu prilejul acestei deosebite sărbători pentru întreaga suflare ortodoxă.

În acest context, Ierarhul a amintit Ortodoxia înseamnă „a crede drept” nu în ceva, ci în Cineva, adică în Dumnezeul Cel adevărat descoperit în Hristos; şi înseamnă „dreaptă mărire” nu a unei abstracţiuni, ci a lui Dumnezeu Celui în Treime: Tatăl şi Fiul şi Duhul Sfînt. Biserica Ortodoxă are nu numai învăţătura lui Hristos, ci îl are pe Hristos Însuşi şi, ca Trup al Său, asigură legătura de viaţă a tuturor credincioşilor ei, care sunt mădulare ale acestui Trup, cu Hristos-Capul. Cunoaşterea adevărului este, astfel, viaţă, iar nu un simplu act intelectual. O spune Mântuitorul Însuşi, în Rugăciunea arhierească: „Şi aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (In 17, 3).

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
570

Cuvânt la Sărbătoarea Nașterii Cinstitului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos, este cunoscut pentru sfinţenia şi asceza vieţii sale. Detalii despre viaţa lui aflăm din Sfintele Evanghelii. De asemenea, numele Înaintemergătorului Domnului este menţionat şi în Antichităţi iudaice ale istoricului iudeu din secolul 1 d.Hr. Iosif Flavius. El a fost un om providenţial, învestit cu putere de […]