„Să iubim înfrânarea ca să nu plângem afară din rai…” Duminica izgonirii lui Adam din Rai la Mănăstirea Curchi

900

„Călătoria virtuţilor s-a deschis. Cei ce voiţi să vă nevoiţi intraţi, încingându-vă cu nevoinţa cea bună a postului; că cei ce se luptă după lege, după dreptate se încununează. Şi luând toată într-armarea crucii, să ne luptăm împotriva vrăjmaşului, ca un zid nestricat ţinând credinţa, ca o platoşă rugăciunea şi ca un coif milostenia. în loc de sabie, postul care taie toată răutatea cea de la inimă…”.

În Duminica izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi,  a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea Curhi.

Această duminică are însă și o denumire specială: „a Izgonirii lui Adam din Rai”. O denumire tulburătoare, care reamintește momentul biblic al rupturii comuniunii dintre om și Dumnezeu și al intrării umanității în planul tensiunilor și contradicțiilor, în raport cu sine, cu creația și cu Dumnezeu. Sfântul Siluan Athonitul zugrăveşte în mod grăitor tristeţea acestei Duminici:  „Adam, părintele întregii lumi, a cunoscut în rai dulceața iubirii lui Dumnezeu și de aceea, atunci când pentru păcat a fost izgonit din rai și a pierdut iubirea lui Dumnezeu, a suferit amarnic și cu geamăt mare suspina în toată pustia. Sufletul lui era chinuit de un gând: Am întristat pe Dumnezeu pe Care Îl iubesc. Nu-i părea rău atât de rai și de frumusețea lui, cât de faptul de a fi pierdut iubirea lui Dumnezeu, care în fiece clipă și nesăturat atrage sufletul spre Dumnezeu. Așa tot sufletul care a cunoscut pe Dumnezeu prin Duhul Sfânt, dar mai apoi a pierdut harul, face experiența chinului lui Adam. Sufletul e bolnav și îi pare tare rău atunci când întristează pe Domnul Cel Preaiubit.”

În cuvântul de învățătură, adresat celor prezenți, Ierarhul Orheiului  a arătat importanța postului și a nevoinței adevărate, menționând despre iertarea aproapelui, precum ne învață evanghelia de astăzi. „Trăim în timpuri în care oamenii tot mai mult își pierd capacitatea de a înțelege, de a ierta și de a iubi, iar consecințele acestei stări păcătoase afectează întreaga omenire, afectează relațiile dintre popoare. Vrajba dintre popoare aduce la suferințe, la durere și lipsă de înțelegere. Biserica ne îndeamnă la iertare și la dragoste. Sufletul fiecăruia dintre noi este chemat să se schimbe prin nevoințele postului, să renască pentru o viață nouă, una cu și întru Hristos. Să rămânem în rugăciune pentru țara noastră și pentru vecinii noștri din Ucraina, să-i ajutăm pe cei care și-au găsit refugiu în țara noastră, să fim trăitori ai Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos,” a menționat Preasfinția Sa.

„Să postim post primit, bineplăcut Domnului“

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
563

Hristos a Înviat: ziua I

Hristos a Înviat! Zicem și un val de bucurie ne învăluie sufletul. Auzim și ne dăm seama că nu există veste mai așteptată pentru urechea creștinului. Vedem, alături de flacăra lumânărilor, lumina din ochii fraților noștri întru Hristos și nădejdea în ridicarea omenirii se întărește. Și intonăm împreună cu Sfântul Nicolae Velimirovici: ”Hristos a înviat! […]