Biserica de lemn din satul Horodiște, Călărași, ar putea fi renovată

1364

Una dintre cele mai vechi biserici din Republica Moldova ar putea fi renovată. Vorbim despre locaşul sfînt din Horodişte, Călăraşi, inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat. De mai bine de o sută de ani, în biserica din lemn nu au mai fost oficiate servicii divine.

Lăcaşul sfînt din Horodişte este construit în stil bizantin, fără a fi folosite cuie. De mai bine de o sută de ani, biserica are uşa încuiată, iar sătenii merg la slujbe într-un alt sat, transmite Noi.md cu referire la Publika.md.

În interiorul bisericii practic nu a rămas nimic, decît cîteva icoane rezemate de pereţi. Preotul din Horodişte spune că a avut cîteva încercări de a conserva construcţia, dar autorităţile locale nu i-a fost permis, întrucît edificiul este inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

”A avut şi o clopotniţă în faţă, dar a ars. Odată am vrut să facem puţină reparaţie şi am fost avertizaţi de la Ministerul Culturii că, dacă mă bag, o să plătesc o amendă de 25 de mii de lei şi am lăsat şi eu tot aşa.”, a spus Mihail Ţurcanu, preot, satul Horodişte.

Primarul din Horodişte spune că atît sătenii, cît şi oameni din alte localităţi sînt gata să contribuie financiar la renovarea monumentului de arhitectură. Autorităţile locale spun că, în cel mult o lună, vor prezenta proiectul de restaurare a bisericii din lemn Ministerului Culturii, în speranţa că vor primi o parte din banii necesari. Restul sumei va fi acumulată din bugetul local şi donaţii.

”Numai proiectul costă 50 de mii de euro plus reparaţia. Trebuie de desfăcut toate balamalele, după care înjghebate, unele necesită reparaţie și vor fi înlocuite. Mai mare problemă o să fie la acoperiş. Acoperişul e din şindrilă, în Moldova nu se găseşte, doar în România.”, a precizat Petru Ceban, primarul satului Horodiște.

În satul Horodişte locuiesc peste două mii de oamenii.

Foto credit: calaturiicugust.com

Sursa: noi.md


Articole postate de același autor