Furia și consecințele ei în relația dintre părinți și copii

1760

Obișnuința de a-ți „vărsa” mereu nervii are o influență cât se poate de negativă asupra relațiilor noastre cu copiii. Mai mult decât atât, aceștia o transferă în mod inevitabil asupra tovarășilor de vârstă, precum și asupra fraților și surorilor mai mici.

Înțelepciunea orientală spune: „Educatorul enervat nu educă, ci doar enervează”. Părintele aflat într-o stare de acest fel își poate atinge, în perspectivă scurtă, scopul; totuși, el imprimă în sufletul de copil un model vicios de comportament emoțional: „când ceva nu merge, dă drumul la enervare, presează-l pe cel de lângă tine, și vei fi fericit și mulțumit!”.

Copilul își însușește fără efort această tactică primitivă și, într-adevăr, cu ajutorul ei reușește tot mai des să facă în așa fel încât, de pildă, să i se pună un „desen”, chiar dacă în acel moment el ar trebui să se ocupe de cu totul alte lucruri; să i se cumpere o jucărie dorită, dar nicidecum indispensabilă, ori să i se pună încă o linguriță – prisositoare – de zahăr în orezul cu lapte.

 

(Ecaterina Burmistrova, Enervarea, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu –Vlas, Editura Sophia, București, 2017, pp. 9-10)


Articole postate de același autor
653

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătoriţi la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Marți, 22 martie 2022, în ziua pomenirii celor 40 de mucenici ce au pătimit în iezerul Sevastiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz  Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. Începând cu ora 7, s-au oficiat mai întâi slujbele premergătoare Liturghie Darurilor mai Înainte Sfinţite: Rugăciunile dimineţii, Ceasurile […]