La Cuconeștii Vechi a avut loc cea de-a a treia ediție a Taberei de lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu”

1212

În perioada 10-14 august 2021, la Cuconeștii Vechi, Edineț a avut loc cea de-a treia ediție a Taberei de lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu”, cu participarea unui grup de voluntari din Chișinău.

Pentru a înveșnici memoria marelui duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii Vechi, anul trecut la baștina acestuia a fost inaugurată Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu.

Evenimentul de suflet cu implicarea voluntarilor a fost organizat de către Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” din s. Cuconeștii Noi și comunitatea „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.

Preotul Mihail Bortă, unul dintre inițiatorii taberelor de lucru la Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu ne-a relatat următoarele:

„La baștina marelui duhovnic Arhimandrit „Sofian Boghiu”, cu aportul Asociației cultural-istorice „Noua Galilee” și a oamenilor de bună credință se desfășoară de câțiva ani lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, din cadrul Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”.

Casa Memorială Părintele Sofian Boghiu, după ample lucrări și-a deschis ușile pentru pelerini și vizitatori la data de 14 septembrie 2020. Vara aceasta, voluntarii au lucrat cot la cot împreună cu o echipă de meșteri la finisarea exteriorului Casei Memoriale, dar și la construcția primului baptisteriu de pe râul Prut.

La finalul celei de-a treia ediții a Taberei de lucru: „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu” (Cuconeștii Vechi, 10-14 august 2021) aduc mulțumiri frățești tuturor celor implicați în această lucrare de suflet. Au fost 4 zile minunate de muncă și de recreare în sânul naturii, pe malul pitoresc al Prutului. Mă bucur că aceste tabere au o frumoasă continuitate și au devenit deja o tradiție. Ne-am propus să revenim Cuconeștii Vechi, oridecâte ori vom avea posibilitatea, în această oază de liniște cu totul deosebită.

Ne rugăm ca în următoarea perioadă să înaintăm în lucrări, până aproape de 14 septembrie 2021 – când vom comemora 19 ani de la plecarea Părintelui Sofian în veșnicie.

Cu acest prilej relansăm apelul către toți cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, fii și fiice duhovnicești, să se implice în măsura posibilităților la realizarea acestei lucrări de suflet – Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

Preot Mihail Bortă, +373 68559904, disponibil și pe Viber și WhatsApp. 

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
1063

În Duminica Samarinencei PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei. Oricât de păcătos ar fi omul, Dumnezeu îl poate […]