Mitropolitul Vladimir a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

1073

Joi, 17 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ședința ordinară a Sfântului Sinod a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea „Sfântul Daniel”, din Moscova, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

În debut, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a adresat un cuvânt de salut participanților, punctând cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi.

După încheierea ședinței Sfântului Sinod, la paraclisul „Toți Sfinții care în Biserica Rusă au strălucit” al reședinței Patriarhale și Sinodale de la Mănăstirea „Sfântul Daniel” a fost săvârșită litia întru pomenirea nou-adormiților ierarhi: ÎPS Arhiepiscop Elefterie de Cicmensk și Tarazsk (+04.06.2021), ÎPS Arhiepiscop Alexandru de Azerbaidjan și Baku (+10.06.2021), PS Episcop Arcadie (Afonin) (+03.06.2021).

Președintele Departamentului Sinodal pentru relațiile Bisericii cu societatea și mass-media, Vladimir Legoida, comentând totalurile ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 17 iunie, a evidențiat o serie de teme importante care au fost propuse spre examinare membrilor Sinodului.

Sfântul Sinod a stabilit ca desfășurarea celor de-a XXX-lea Lecturi internaționale educative în cinstea Nașterii Domnului să aibă loc de la 25 până la 28 ianuarie 2022. Forumul va fi dedicat temei „Către aniversarea a 350 de ani din ziua nașterii lui Petru I: lumea seculară și religiozitatea”.

Participanții la ședința Sfântului Sinod au decis să propună spre examinare următorului Sobor Arhieresc proiectele de documente „Regulamentul cu privire la pedepsele canonice și sancțiunile disciplinare pentru slujitorii Sfântului Altar”, „Cu privire la inviolabilitatea vieții omului din momentul zămislirii”, „Binecuvântarea creștinilor ortodocși pentru îndeplinirea datoriei ostășești”, „Cu privire la activitatea de muncă laică a slujitorilor Sfântului Altar”.

A fost audiat raportul președintelui Comisiei Sinodale pentru bioetică, PS Episcop Siluan de Peterghof, cu prezentarea componenței comisiei și a proiectului de Regulament cu privire la funcționarea comisiei.

Pentru a vizualiza toate deciziile Sfântului Sinod accesați linkul: CONDICELE ședinței Sfântului Sinod din 17 iunie 2021.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

cu referire la patriarchia.ru

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2020

Preotul Petru Gherbanovschi. Se împlinesc 42 de ani de când a plecat la Domnul (+16 iunie 1978)

Petru Gherbanovschi s-a născut la 1 august 1900 în familia preotului Grigore şi a preotesei Elena Gherbanovschi din satul Dercăuţi, jud. Soroca. A fost botezat la 20 august în sfântul lăcaş din Dercăuţi de către preotul Constantin Bucătaru de la biserica din satul Visoca, avându-i naşi pe preotul Bucătaru şi pe Iuliana Braducean. După absolvirea […]