31 ianuarie 2021, o zi în care gândurile, amintirile și rugăciunile se îndreaptă spre cel care a fost Bartolomeu Valeriu Anania.
Arhiepiscop și mitropolit, scriitor, academician, deținut în temnițele comuniste, personalitate complexă și reprezentativă pentru Biserica Ortodoxă Română și cultura românească din secolul al XX-lea și primul deceniu al secolului XXI, Bartolomeu Anania rămâne, la 10 ani de la mutarea la Cer, un simbol al Clujului și una dintre cele mai puternice voci ale Ortodoxiei românești.
Fascinant prin scris, cuceritor prin discurs, riguros în pastorație, cel care a văzut lumina zilei în 18 martie 1921 la Glăvile (jud. Vâlcea) a lăsat în urmă o uriașă moștenire culturală și identitară.
Traducător al Sfintei Scripturi, autorul a zeci de opere literare care, atât antum cât și postum au cunoscut numeroase ediții, formator și cuceritor de minți și inimi prin forța discursului și predicilor sale, Bartolomeu Anania a concentrat în personalitatea sa numeroase calități, umane și intelectuale.
Contemporan unora dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă a României, martor și adesea participant la o serie de evenimente care au schimbat fundamental societatea și Biserica, apropiat colaborator sau prieten al unor personalități uriașe ale culturii române și internaționale, Bartolomeu Anania rămâne un destin, fără doar și poate, unic.
În această zi în care ne reamintim cu recunoștință, pioșenie, dor și bucurie de Bartolomeu Valeriu Anania, Muzeul Mitropoliei Clujului vă reamintește faptul că, oricând, atunci când doriți să rostiți o rugăciune, să vă reculegeți, să depuneți o floare sau să răsfoiți câteva pagini din uriașa sa operă, pașii dumneavoastră pot trece pragul necropolei (aflate în cadrul Muzeului) în care vrednicul ierarh își doarme somnul de veci.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Sursa: Muzeul Mitropoliei Clujului