„Pe grăitorul de Dumnezeu cel cu numele de bărbăţie numit şi cel mai întâi chemat dintre ucenicii Mântuitorului, pe fratele lui Petru să-l lăudăm. Că precum de demult acestuia şi nouă acum a strigat: veniţi, aflat-am pe Cel Dorit.”
În Duminica XXVII-a după Cincizecime, care a coincis cu ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.
Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, orăşel din Galileea, fiind fiul lui Iona şi fratele lui Simon-Petru. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind de la dascălul său Ioan: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29), Sfântul Andrei, lăsându-l pe Ioan, a urmat lui Hristos, zicând fratelui său Petru: „Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos” (Ioan 1, 41). Şi astfel, l-a atras şi pe Petru spre urmarea Domnului. Drept aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel întâi chemat.
Sfântul Andrei reprezintă chipul credinţei statornice în faţa furtunilor acestei lumi, pe care le-a văzut zdrobite când s-a aşezat pe Cruce, urmând Învățătorului iubit. Această iubire care l-a scos din casa lui în Betsaida şi i-a deschis gura pentru a propovădui numele lui Hristos până în capătul lumii, Andrei pescarul, a devenit pescar de oameni cu undiţa iubirii dumnezeieşti.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit celor prezenți faptul că Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat a propovăduit Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ținuturile noastre. ” Întâlnirea cu Mântuitorul Hristos i-a schimbat viitorului apostol întreg cursul vieții. Sfântul Andrei ne învață să căutăm această întâlnire cu Hristos, de care are parte fiecare dintre noi. Iar întâlnindu-l, să tindem să ne schimbăm viață și să o trăim cu și pentru Hristos, asemenea Sfântului Apostol pe care îl sărbătorim astăzi”, a menționat Peasfinția Sa.
Totodată PS Siluan i-a felicitat pe toți creştini care poartă numele Sfântului Apostol, îndemnându-i să urmeze exemplul credinței și mărturisirii, să devină și ei apostoli ai Bisericii dreptmăritoare.
Sfinte Apostol Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Sursa: manastireacurchi.md