Actualitate

Lansarea monografiei Complexul Monahal JAPCA: istorie și spiritualitate

4960

Miercuri, 7 octombrie 2020, Mănăstirea Înălțarea Domnului (Japca) a găzduit lansarea celei de-a doua ediții a monografiei Complexul Monahal JAPCA: istorie și spiritualitate, semnată de către cercetătorul dr. Ion Valer Xenofontov.

Astfel, în dimineața zilei s-a poposit la sfânta mănăstire, aurtorul fiind însoțit de către prot. Octavian Moșin, consultant științific al ediției, dl Eduard Potîng, editor, dl Vitalie Țurcanu, redactorul lucrării, dra Daniela Gherman, redactor-prezentator al emisiunii Popas Turistic, Radioul Național, dra Irina Bahtin, studentă, anul III, Facultatea de Istorie și Filosofie a USM, precum și de un grup de pelerini.

Din partea obștii monahale, cu permisiunea maicii starețe, egum. Parascheva, au participat câteva nevoitoare.

A fost lansat volumul în stăreția mănăstirii de către I.V. Xenofontov și de către invitații prezenți la eveniment, urmând discuții legate de trecutul și actualitatea vieții monahale din acest sfânt așezământ.

Sunt încă numeroase file de istorie puțin cunoscute de către contemporani, urmând a fi cercetate de către nevoitoare și istorici, pentru a se cunoaște trecutul acestei mănăstiri, o adevărată fortăreață a credinței în perioada de restriște.

Și nevoitoarele prezente la eveniment au rămas mângâiate la suflet, așteptând de mai multă vreme această apariție editorială, implicându-se din plin, prin oferirea unor date actualizate.

A urmat vizitarea complexului monastic, în special a bisericii rupestre, de unde pornește viața monahală pe aceste locuri, încă din sec. XV-XVI.

Articole postate de același autor
2544

De ce se plictiseşte lumea la biserică? Opiniile unui teolog despre consecinţele evadării în mediul virtual

„Lumea, copiii, tinerii, preferă să se retragă în virtual fiindcă îi împlineşte. E adevărat că toată civilizaţia postmodernă este o conspiraţie împotriva oricărei forme de viaţă interioară. Ecranele şi propunerile infinite de imagini te determină să trăieşti în exterior. Sunt lucruri frumoase, dar trăieşti în exterior”, a spus arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia, de la […]