Actualitate

A doua ediție a Taberei de lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu” desfășurată la Cuconeștii Vechi

1695

În perioada 22-26 iunie, la Cuconeștii Vechi, Edineț s-a desfășurat a doua ediție a Taberei de lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu”, cu participarea grupului de tineri voluntari „Părintele Sofian Boghiu” din Chișinău.

Acum câțiva ani, mai mulți locuitori ai satului Cuconeştii Vechi, au înființat Asociația cultural-istorică „Noua Galilee”, la iniţiativa acestora au demarat un șir de lucrări pe malul pitoresc al Prutului, în raza fostei comune Cuconeștii Vechi. Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului a fost înălțată o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajma acesteia s-a amenajat un minunat foișor cu o vedere panoramică către râul Prut.

Pentru a înveșnici memoria marelui duhovnic al neamului Arhim. Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii Vechi a fost procurată o casă bătrânească – singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi. Odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

În ultimii trei ani au fost efectuate lucrările de consolidare cu beton armat a fundației; a fost restaurat acoperișul din țiglă și parțial prispa din piatră de Cosăuți.

Evenimentul de suflet cu implicarea tinerilor voluntari a fost organizat de către Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” din s. Cuconeștii Noi și comunitatea „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.

Preotul Mihail Bortă, unul dintre inițiatorii taberelor de lucru la Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” ne-a relatat următoarele:

„La baștina marelui duhovnic Arhimandrit Sofian Boghiu, cu aportul Asociației cultural-istorice „Noua Galilee” se desfășoară de câțiva ani lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, din cadrul Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”.

„La finalul celei de-a doua ediții a Taberei de lucru: „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu” (Cuconeștii Vechi, 22-27 iunie 2020) aduc mulțumiri frățești tuturor celor implicați în această lucrare de suflet. Au fost 5 zile minunate de muncă și de recreare în sânul naturii, pe malul pitoresc al Prutului. O să mă bucur ca aceste tabere să aibă o frumoasă continuitate și să devină o tradiție. Ne-am propus să revenim aici, oridecâte ori vom avea posibilitatea, pentru a duce la bun sfârșit această lucrare de suflet.

Cu acest prilej lansăm un apel către toți cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, fii și fice duhovnicești, să se implice în măsura posibilităților la realizarea acestei, să-i zic așa cum simt, chemări de suflet –  Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

Dacă și frățiile voastre doriți să puneți umărul la realizarea acestui simbol, în memoria vrednicului de pomenire Părintelui nostru Arhimandrit Sofian, vă rog să mă contactați la nr. de telefon: +373 68559904, disponibil și pe Viber și WhatsApp. (Preot Mihail Bortă).”

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile ecleziale, cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
775

Să omorâm omul judecător din noi

Astăzi judecarea aproapelui a intrat în multe minți. La orice ceremonie toate discuțiile se rezumă la critica politicienilor, a juriștilor, a medicilor, a pedagogilor… și chiar a preoților. Antrenați în discuții aprinse, vorbitorii ne lasă cu impresia că toți sunt răi. Și dacă i-ai întreba pe cei care judecă dacă este și cineva bun, ar […]