Duminica a doua după Cincizecime – Chemarea Apostolilor, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1918

În Duminica a doua după Cincizecime, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în pridvorul Catedralei Mitropolitane cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău.

În Sfânta Evanghelie din această Duminică ni se vorbeşte despre chemarea primilor patru apostoli. Erau multe corăbii cu pescari galileeni pe mare, dar Hristos Mântuitorul lumii numai pe unii i-a chemat la Sine, pentru această chemare şi misiune dumnezeiască, de a-I fi martori ai Învierii, apostoli şi propovăduitori ai Sfintei Evanghelii „până la marginile pământului“.

I-a chemat dintr-o corabie pescărească în altă corabie, duhovnicească. Din corabia grijilor pământeşti, în corabia Duhului Sfânt, care este Biserica pe care avea s-o întemeieze Hristos.

Evanghelia ne mai spune că Iisus, după ce a ales câțiva ucenici, i-a luat cu El și a început a binevesti Evanghelia Împărăției, nu a unei împărății lumești, pământești, trecătoare, ci Evanghelia Împărăției Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Evanghelia Împărăției iubirii și slavei veșnice a lui Dumnezeu, iar deodată cu predicarea Evangheliei vieții veșnice, a iubirii și slavei veșnice ale lui Dumnezeu, El vindeca orice boală și orice neputință din popor. Predica Sa a început astfel: ‘Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor’ (Matei 4, 17), adică schimbați-vă felul de a fi și de a gândi, de a trăi și de a făptui, deoarece Dumnezeu este aproape de oameni, devenind Om printre oameni ca pe oameni să-i apropie de Dumnezeu.

Această Evanghelie a Împărăției care este însoțită de faptele tămăduirii sufletești și trupești a fost ascultată, trăită și împlinită mai ales de sfinții lui Dumnezeu din toate timpurile și din toate locurile.

Luni, 22 iunie, în ziua cinstirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, ÎPS Mitropolit Vladimir va liturghisi la Sfânta Mănăstire Cușelăuca din raionul Șoldănești – Casa Fericitei Agafia.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2228

Invidia este cancerul sufletului

Sfântul Vasile cel Mare spune: „Nu este patimă mai grea și care să prindă mai repede sufletele oamenilor decât invidia, iar aceasta, prea puțin întristându-i pe ceilalți, îi face rău, în primul rând, celui care o poartă”. Filosoful grec Socrate, referindu-se la invidie, o caracterizează ca pe o boală grea, zicând: „Invidia este cancerul sufletului”. […]