Actualitate

96 de ani de la nașterea Părintelui Teofil Părăian – „duhovnicul tinerilor”

140

Părintele Teofil Părăian, supranumit „duhovnicul tinerilor”, s-a născut în urmă 96 de ani, în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. 

Ioan, după numele său de botez, a venit pe lume orb și a urmat cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Până în 1948 și-a continuat studiile la un liceu pentru nevăzători din Timișoara.

În timpul liceului l-a cunoscut pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie (Boca) de la Prislop de la care a învățat Rugăciunea inimii și pe care a exersat-o înainte de a intra în viața monahală.

Iubirea pentru Dumnezeu și pentru teologie l-a determinat ca, după studiile liceale, să urmeze Facultatea de Teologie din Sibiu, apoi să intre în monahism în anul 1953 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus din județul Brașov.

La călugărie a primit numele de Teofil, care în limba greacă înseamnă „iubitor de Dumnezeu”. Șapte ani mai târziu a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan. După 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot și duhovnic de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În anul 1986 a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Părintele Teofil a trecut la viața veșnică în data de 29 octombrie 2009, fiind înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Duhovnicul tinerilor

Părintele Teofil Părăian recomanda tinerilor şi ucenicilor săi un program duhovnicesc care includea rugăciune constantă, post şi lecturi biblice.

„În ce priveşte angajarea într-o viaţă religioasă autentică, într-o viaţă creştină, aşa cum o vrea Dumnezeu, într-o viaţă ortodoxă, aşa cum o vrea Biserica, eu de obicei dau un program care constă din cinci puncte”, afirma părintele.

Programul duhovnicesc al Părintelui Teofil:

  1. Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
  2. Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
  3. Să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament.
  4. Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
  5. Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posturi mari de peste an.
parintele-Teofil-2_w747_h373_q100
Părintele Teofil Părăian alături de tineri. Sursă foto: Ziarul Lumina

Anul 2025 a fost proclamat în Biserica Ortodoxă Română drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1612

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cinstită la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Luni, 12 iulie  2021, de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat călduros de către slujitorii Catedralei Episcopale, dar și de numeroși creștini, veniți să aducă cinstire Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În timpul Sfintei Liturghii au […]