† Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

275

În ziua sărbătorii Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Preasfinţitul Ioan, Episcopul Sorocii a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Episcopul vicar a slujit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

În cuvântul predicatorial, Preasfințitul Ioan a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, inclusiv despre hrana sa principală.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost o personalitate covârșitoare. Toată lumea aflase despre el că și-a trăit viața în pustie, încă din vremea copilăriei și până la vârsta de 30 de ani, numai în rugăciune și asceză.

„Se hrănea, așa cum precizează Sfântul Evanghelist Marcu, doar cu lăcuste și cu miere sălbatică, iar îmbrăcămintea lui era foarte simplă, o haină făcută din păr de cămilă și o cingătoare de piele (Marcu 1:6)”.

„Dar hrana cea mai importantă pentru Sfântul Prooroc Ioan era rugăciunea, starea de comuniune cu Dumnezeu, care îl făcea să sporească în viața duhovnicească, iar pentru întreținerea vieții biologice consuma doar strictul necesar pe care i-l oferea pustia”, a subliniat Episcopul Sorocii.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Ioan a felicitat pe toți cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică și a transmis enoriașilor, mesajul părintesc și de binecuvântare al Mitropolitului Vladimir.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie/6 octombrie; nașterea – 24 iunie/7 iulie; soborul – 7/20 ianuarie; tăierea capului – 29 august/11 septembrie; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie/8 martie; a treia aflare a capului – 25 mai/7 iunie.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
403

În Duminica a VI-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

În Duminica a VI-a după Cincizecime, a Vindecării slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei Mitropolitane “Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Serviciul divin a fost săvârșit în prezența enoriașilor Catedralei centrale, spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște, pace pentru […]