Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sărbătorit prin slujbă arhierească la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

1124

Miercuri, 20 ianuarie 2021, când este cinstit Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală  ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, slujitorii prezenți dimpreună cu credincioșii adunați, au întâmpinat solemn pe Preasfinția Sa.

În timpul Sfintei Liturghii, Ierarhul, soborul de slujitori, laolaltă cu credincioșii prezenți, au adus rugăciuni de slavă și mulțumire pentru toate Milostivului Dumnezeu, dar și de cinste și laudă Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Totodată au fost înălțate rugăciuni pentru sănătatea sufletească și trupească a tuturor, dar și pentru dobândirea ajutorului dumnezeiesc spre înfăptuirea lucrurilor bune și faptelor mântuitoare.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa, a ținut un frumos cuvânt de învăţătură, în care a făcut referire mesajul evanghelic, vorbind și despre viața Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Iozefina Vizitiu-Gajim.

Menționăm în mod deosebit că această zi va avea semnificație istorică deosebită pentru Diaconul Ioan Gajim, deoarece prin binecuvântarea Preasfințitului Petru, în cadrul acestei Sfinte Liturghii, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Toderești, r. Ungheni, acolo unde prot. Ioan și preoteasa Larisa Gajim – părinții nou-hirotonitului – au peste 30 de ani de slujire și unde, de mic copil, părintele Ioan, a îndrăgit slujbele bisericii, cântările stranei și unde, tot de mic, a fost permanent în ascultare față de părinții săi, manifestându-se exemplar printre copiii și apoi, printre tinerii localității date.

Părintele nou-hirotonit, Ioan Gajim, a dat dovadă de ascultare exemplară și față de Preasfințitul Petru, fiind de mai mulți ani cântăreț al Catedralei Episcopale, iar de 3 ani este colaborator al Centrului Eparhial, deținând funcția de Președinte al Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală pentru Tineret, iar în prezent este vicepreședinte al Sectorului Eparhial Activitate socială și Caritate.

E de menționat și faptul că prezenți la Sfânta Liturghie, au fost nu doar rudele părintelui Ioan, ci și un grup de credincioși din satul Toderești, pentru a lua parte la acest eveniment frumos și important din viața părintelui Ioan Gajim, care alături de tatăl său, Prot. Mitr. Ioan Gajim, îi va păstori duhovnicește și-i va călăuzi spiritual spre împărăția Cerurilor, pe cărările mântuirii.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a felicitat pe noul hirotonit, părintele Ioan, dorindu-i să aibă dragoste și râvnă față de slujirea care i-a fost încredințată și să fie ascultător și împlinitor a Sfintelor Porunci, îndemnându-l părintește și sfătuindu-l să nu uite nicicând făgăduielile jurământului făcut astăzi public, înaintea hirotoniei sale în treapta de preot.

La sfârșit, Ierarhul a felicitat cu Sfânta Sărbătoare și pe credincioșii prezenți, dar în mod deosebit pe omagiații zilei, care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cât și pe cei ce îl au pe acest mare sfânt, ocrotitor al caselor lor.

După aceasta, așa cum este caracteristic în ziua de hirotonie a unui slujitor în treapta de preot, părintele Ioan a binecuvântat cu sfânta cruce pe fiecare credincios în parte, care l-au și felicitat.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
2156

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe […]