Un nou pas la edificarea bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din s. Talmaza, r. Ștefan Vodă

2160

Luni, 17 iulie, s-a făcut un nou pas la edificarea bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din s. Talmaza, r. Ștefan Vodă, odată cu așezarea cupolelor și a crucilor la turlele sfântului lăcaș.

În dimineața zilei, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, a poposit în satul Talmaza, unde a fost întâmpinat de Protopopul bisericilor din raionul Ștefan Vodă, Prot. mitr. Anatolie Railean și de preotul paroh al bisericii în construcție, Prot. Foca Timuș.

La slujba de sfințire a cupolelor și a crucilor alături de Mitropolit au înălțat rugăciuni preoți slujtori din Protopopiatul Ștefan Vodă și numeroși credincioși.

Răspunsurile corale la slujba de sfințire au fost oferite de corul preoțesc „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni”, dirijat de Prot. Vasile Damaschin.

Achiziţionarea acestor cruci și a cupolelor a fost posibilă cu ajutorul a mai multor ctitori și oameni de bună credință. „Este o bucurie a noastră să facem acest lucru şi sper ca ele să fie un semn de ocrotire pentru toţi locuitorii din Talmaza. Semnul crucii este pentru noi o pavăză puternică, pentru că este crucea pe care s-a răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a spus preotul-paroh Prot. Foca Timuș.

„Sfânta Cruce este altarul pe care s-a jertfit Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, cinstim atât de mult Sfânta Cruce, de aceea ne însemnăm cu ea și de aceea străjuiește peste tot, mai ales la raspântii de drumuri. Crucea este semnul biruinței, semnul răbdării, semnul nădejdii, semnul dragostei, ea străjuind deasupra acoperișurilor bisericilor, ca să ne arate Învierea și ca să ne învețe jertfirea noastră, dând ca pildă dragostea și jertfirea lui Dumnezeu, a Domnului nostru Iisus Hristos.

Fiecare suntem datori să jertfim ceva pentru Biserică și pentru frații mai mici ai lui Hristos, pentru cei bolnavi, pentru cei străini, pentru cei neajutorați. Este un moment cu totul deosebit pentru dumneavoastră, pentru mine și mai deosebit. De ce? Pentru că într-un moment ca acesta se adună foarte multă lume și foarte mulți copii, ceea ce ne arată cu adevărat trăirea creștinească.

Dacă acești copii nu vor crește cu frica și dragostea față de Dumnezeu și de aproapele, dragostea de muncă și dragostea față de lăcașul lui Dumnezeu, de Sfânta Biserică, noi vom fi cei care vor răspunde în fața lui Dumnezeu, mai ales că astăzi sunt atâtea ispite care stau în fața copiilor noștri.

Așa va rezista societatea noastră de astăzi, pentru că așa au rezistat și strămoșii noștri. Și aici ne amintim de Domnitorul Ștefan cel Mare, care a purtat atâtea războaie de apărare a țării, a gliei și credinței străbune”.

Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Talmaza se află încă în faza de construcţie, însă credincioşii participă în număr mare la sfintele slujbe oficiate aici, contribuind după posibilităţi la finalizarea lucrărilor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
2391

Înălțarea Răstignirilor în s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni

Cercetarea istoriei bisericii cu hramul „Sf. Arh. Mihail” din Dubăsarii Vechi, r. Criuleni ne face deseori să descoperim noi şi noi evenimente din trecutul acestei parohii. Astfel, făcând ordine în vechile atribute bisericeşti, am descoperit numeroase chipuri ale Mântuitorului răstignit, lucrate în lemn, mai mult sau mai puţin uzate de greutatea anilor. În mod firesc, […]

    Articole postate de același autor
    4339

    Ce facem când părinții se implică prea mult în viața tinerilor căsătoriți?

    Cum să ne comportăm atunci când părinţii, chiar când nu locuiesc împreună cu tinerii căsătoriţi, se implică prea mult în viaţa acestora, până la insuportabil chiar? Canoanele bisericeşti nu le dau părinţilor astfel de drepturi. Dimpotrivă, copiii au dreptul să apere independenţa propriei familii, în conformitate cu credinţa pe care o mărturisesc. Chiar dacă, în […]