Actualitate

Un adult află ce puține știe atunci când un copil începe să-i pună întrebări

16

Oare cum e alături de Părintele ceresc când “ne citește povestea de seară”?! Când suntem mici cea mai “înspăimîntătoare” propoziție este “Te spun lu’ mama!” Oare cum ar fi atunci când am auzi “Te spun lui Doamne Doamne!”? De fapt din asta gustăm cu toții…

Un adult află ce puține știe atunci când un copil începe să-i pună întrebări. Pentru că nu ceea ce îi lași copilului tău, ci ceea ce lași în copilul tău este important! Spunea cineva în glumă, că un copil face iubirea mai puternică, zilele mai scurte, nopțile mai lungi, portofelul mai gol, casa mai fericită, trecutul mai nesemnificativ, viitorul mai important și sufletul mai colorat. Iar Dostoievski era de părere că unui copil poți să-i spui tot, tot: “Întotdeauna m-a uimit cât de puțin cei mari, tații și chiar mamele, își cunosc copiii.

Copiilor nu trebuie să le ascunzi nimic sub pretextul că sunt încă mici și e prea devreme pentru ei să știe ceva. Ce idee tristă și nefericită! Și ce bine își dau seama copiii că părinții lor îi cred prea mici și prea neștiutori, când ei în realitate, înțeleg totul. Adultul nu știe că, până și în chestiunea cea mai dificilă, copilul îi poate da un sfat util.

Ieromononah Hrisostom Filipescu, Puține Cuvinte, Multă Iubire, Editura PIM, Iași, 2013, p. 10-11

 


Articole Asemănătoare
29

O, Doamne, cât de adâncă e inima omului! – Gânduri pentru a 4-a săptămână a Postului Mare

„Din inimă ies gânduri rele, ucideri, preacurvii, curvii, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule. Acestea sânt care spurcă pre om.” /Mat. 15:19/ 1. Aceste cuvinte le-a spus Domnul tău, fiule. Acestea Le-a spus Evreilor necreştinaţi a căror inimă, din pricina păcatului strămoşesc şi păcatului lor, se preschimbase în izvor nu al vieţii, ci al morţii şi a […]

Articole postate de același autor
6907

Când cineva se iubeşte pe sine, pe toate le ex­plică precum îi place lui

Părinte, cui se datorează deosebirea de încrede­re, de pildă, a doi ucenici faţă de stareţul lor? Gândului. Se poate ca cineva să aibă gând stricat pentru orice şi pentru oricine. Dacă omul nu are gând bun şi nu se scoate pe sine din acţiunile sale – adică dacă acţionează numai din interes – nu poate […]