Tinerii, internetul și viața duhovnicească

1981

Dependența tinerilor de internet, ascunde un pericol ce are o legătură strânsă dintre aceasta și numeroasele cazuri de depresie apărute în ultimul timp.  Folosirea exagerată a internetului explică motivele si efectele nocive asupra sănătății mintale și spirituale. Atmosfera ireală sau fantastică în care de multe ori se află tinerii produce anumite modificări în psihicul adolescentului. Cu timpul aceasta devine chiar cea care conduce cu viața tînărului subjugat de reacții, păreri, știri șocante sau imagini tulburătoare.

       Așa cum reiese din dezvăluirile pe care domnul Manólis Sfakianákis, șeful departamentului de combatere a crimelor electronice, le-a făcut în cadrul celui de-al doilea congres organizat în Atena având ca subiect internetul, realitatea este destul de gravă. Astfel, conform datelor, “700 de copii au fost salvați în ultimul moment de la sinucidere”.

     Ulterior, domnul Manólis relatează un caz aparte: «Nu voi uita niciodată când a venit la biroul meu tatăl unei fete de 18 ani, pe care o salvaserăm în ultima clipă de la sinucidere. Vădit emoționat, mi-a împărtășit faptul că, la un moment dat, fiica sa i-a spus: Tată, dacă nu era domnul Sfakianákis, eu nu aș mai fi fost aici cu tine».

      Consecințele șederii exagerate pe internet sînt tacit vădite. Acesta  îl fac pe tînăr nervos, irascibil, iar uneori chiar și violent. În cele din urmă, adolescentul nu mai poate face față unor situații mai complicate din viața sa. De aici, și dezinteresul pentru învățătură, scăderea respectului față de cei mai mari și față de sine pînă la urmă, lipsa unei socializări adecvate, iau locul unui dialog sănătos cu lumea înconjurătoare, cu semenii, cu Dumnezeu. Adolescentul devine fricos și incapabil să se confrunte în mod adecvat cu problemele vieții. Cîți dintre părinți nu se plîng astăzi pe copiii lor, care nu mai dau dovada de nici un respect sau frică de Dumnezeu?

       Devine clar că dependența de internet constituie o problemă majoră, care afectează în special tinerii și care trebuie rezolvată urgent. Doar credința și drumul spre Biserică poate înlocui disperarea și deznădejdea, care este, printre altele, dovada clară a necredinței în Dumnezeu. Tinerii de astăzi stau sub pericolul unei generații lipsite de conștiința de sine și spiritualitate, în lipsa unui traseu clar care este nădejdea în Hristos, bucuria și lumina adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume. (Ev. Ioan, 1:9)

Olga Armaş


Articole Asemănătoare
3516

Cum să le explic unor prietene ce rea este desfrânarea?

Nu, nu… Sfinții Părinți zic: „Despre anumite păcate să vorbești cu frică și cutremurare, să nu cazi și tu!“. Nu explica nimic, că o să înceapă să-ți explice ele ce plăcută este desfrânarea și, vorba lui Caragiale, „fantaxia-i gata!“… Desfrânarea aduce plăcere, nimeni nu ar face-o dacă n-ar aduce o plăcere. E o plăcere de […]

Articole postate de același autor
2664

Traista fericirii noastre pământeşti

Nefericirea pe care Dumnezeu o îngăduie să vină asupra noastră este mai bună decât fericirea pe care ne-o zidim singuri. Dumnezeu îngăduie nefericirii să vină totdeauna la vreme asupra credincioşilor săi. Ea este ca glasul prietenului ce strigă la miezul nopţii celor ce dorm: Arde! Înţeleptul părăseşte casa cuprinsă de flăcări şi, lăsând-o să ardă, […]Urmăriți-ne pe Facebook!