Studiu – Sinuciderea asistată poate fi dureroasă, agonizantă și inumană

3172

Cei care susțin sinuciderea asistată pretind că aceasta este o soluție pentru curmarea suferinței și o moarte cu demnitate. Un studiu recent efectuat asupra protocoalelor medicale ale sinuciderilor asistate sau eutanasierilor din Olanda arată că după administrarea substanțelor letale pentru o treime dintre pacienți moartea a survenit într-un interval de până la 30 de ore, în timp ce pentru 4% a fost nevoie de până la 7 zile până la producerea decesului.

Studiul, apărut luna trecută în revista Anaesthesia relevă complicațiile care apar în sinuciderile asistate. Pacienților li se administrează adesea barbiturice pentru a-i seda până la pierderea cunoștinței și provoca oprirea funcționării inimii și plămânilor. Potrivit studiului, 9% dintre pacienți au probleme în a înghiți întreaga doză de medicamente, iar 10% le-au vomitat. Eșecul administrării dozei complete de sedative poate duce la situația când pacientul este perfect conștient, dar incapabil să reacționeze, atunci când i se injectează substanța letală și până să moară va agoniza și va simți cum îi cedează organele. Studiul arată că 1,3% dintre pacinenții din Olanda au fost perfect conștienți în momentul uciderii prin injecție letală, unii ridicându-se chiar în picioare, ceea ce indică faptul că riscul eșecului anesteziei totale în cazul sinuciderii asistate este de 190 mai mare decât în cazul unor intervenții chirurgicale.

Evident, cei care au realizat studiul nu sunt contra sinuciderii asistate, ci doar doresc îmbunătățirea procedurilor. Pentru a elimina riscurile menționate, autorii studiului propun efectuarea de teste suplimentare pentru pacienții sedați, cum ar fi monitorizarea activității creierului sau utilizarea unor substanțe letale cu acțiune mult mai rapidă.

Chiar dacă nu acesta a fost scopul urmărit, concluziile studiului arată că eutanasia sau sinuciderea asistată nu însemnă întotdeauna o moarte demnă, fără dureri, așa cum pretind cei care susțin aceste „soluții”, ci sunt multe cazurile de „erori medicale” în urma cărora pacienții au trebuit să treacă prin grele suferințe înainte de a muri.

sursa http://stiripentruviata.ro


Articole Asemănătoare
2596

Olanda: Planuri pentru generalizarea eutanasiei la oamenii sănătoși

La fel ca și în cazul legilor privind „drepturile cuplurilor homosexuale”, minciuna și viclenia domină și lobby-ul pro-eutanasie. Ceea ce a început ca o excepție – „curmarea suferinței celor bolnavi în stadiul terminal” – este pe cale de a se generaliza. Unde? În Olanda, prima țară a lumii care a legiferat atât eutanasia, cât și […]

    Articole postate de același autor
    19944

    Smerenia este mai mare decât postul

    Se spune că cineva purta pe umăr un băţ de care legase două desagi. În faţă avea desaga cu păcatele altora, iar în spate era desaga cu păcatele lui. Şi el lua păcatele din desaga din faţă şi le împrăştia peste tot, toţi erau păcătoşi, numai el nu, pentru că desaga lui era în spate […]