Actualitate

Nu judecați ca să nu fiți judecați!

4311

În Pateric se spune că un părinte, ce era în fața morții, era foarte senin, nu-i era frică de moarte, era luminat la față. Toți se mirau cum de era așa de liniștit și nu se întreba „ce va fi?”, „cum va fi?”.

Se știa despre el că nu era foarte ostenitor, că nu făcea nevoințe deosebite, și cineva a îndrăznit să-l întrebe: „Părinte, cum de ești așa senin în fața morții, așa de luminat? Cum se explică, căci trebuie să spunem și să recunoști că n-ai fost prea osârduitor, prea nevoitor, n-ai făcut niște lucruri extraordinare ca să zici: Doamne, pentru aceasta primește-mă și miluiește-mă”.

Și atunci el a zis: „Da, e drept, așa-i cum ziceți voi, dar să știți că eu de când m-am făcut călugăr am luat aminte la cuvântul Domnului Iisus Hristos: „Nu judecați ca să nu fiți judecați”, și acum mă duc înaintea lui Dumnezeu cu gândul acesta că n-am să fiu judecat pentru că eu nu am judecat”. Aceasta este una dintre cele mai mari nevoințe.

Extras din Arhimandritul Teofil Părăian, Pentru cealaltă vreme a vieții noastre, Editura Deisis, p. 245


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
116

Norii trec, cerul rămâne senin, şi Dumnezeu rămâne…

Cât despre inegalități, ele sunt produsul naturii, nu nedreptăţi, şi nu trebuie confundate cu excesele. Ele aduc cu sine fraternitatea şi astfel contribuie la viața şi armonia lumii. Într-un mediu de perfectă egalitate, vieţuirea ar fi nu numai monotonă şi plictisitoare, dar şi imposibilă. Catastrofele şi cataclismele, cutremurele, trăsnetele, erupţiile vulcanice, revărsările de ape etc., îşi […]

Articole postate de același autor
10270

Nu poți să îl întorci la credință și pe soțul meu?

Trebuie să vă mărturisesc o minune… Într-o seară, citind o carte depre viața părintelui Cleopa Ilie și văzând că părintele a ajutat multe familii întorcând la credință barbați necredincioși, am lăsat cartea jos, m-am așezat în genunchi și i-am adresat o întrebare părintelui spunând: – Sfinte, nu poți să îl întorci la credință și pe […]