Mitropolitul Iosif Naniescu și Moșul Gheorghe Lazăr au fost proclamați sfinți

666

Mitropolitul Iosif Naniescu este cinstit de acum în Biserica Ortodoxă Română drept Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, iar nevoitorul Gheorghe Lazăr drept Sfântul Gheorghe Pelerinul. Proclamarea canonizării lor a avut loc duminică, 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

După oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României împreună cu paisprezece ierarhi români, au fost citite tomosurile de canonizare, prezentate icoanele sfinților și s-au intonat troparele lor.

Tomosul de canonizare al Sfântului Iosif a fost citit de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, iar cel al Sfântului Gheorghe Pelerinul de PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

„Cei doi sfinți se adaugă acum celor peste o sută de sfinți străromâni și români din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, a subliniat Patriarhul Daniel. Preafericirea Sa a subliniat importanța canonizării sfinților în acest moment, în contextul în care peste două zile, în 27 martie 2018, vom serba 100 de ani de la unirea Basarbiei cu România. Patriarhul a amintit faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în Basarabia (satul Răzălăi), în urmă cu două sute de ani (1818), a viețuit la Iaşi, la Buzău, la Bucureşti, la Argeș şi apoi din nou la Iaşi, iar Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în Transilvania (satul Şugag), în anul 1864 şi a viețuit în Moldova, la Piatra Neamț, până la trecerea sa la Domnul, în anul 1916. „Aceşti doi sfinţi arată în mod simbolic comuniunea spirituală a românilor viețuind în provincii diferite, dar uniți prin aceeași credinţă şi aceeaşi iubire de neam”.

La finalul manifestării a luat cuvântul Mitropolitul Teofan, care a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru evenimentele istorice care au avut loc, apoi și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul Daniel, ierarhi, preoți, credincioși, autorități și față de toți cei prezenți. Totodată a îndemnat la urmarea exemplului celor doi sfinți proclamați. „Sfinții canonizați astăzi ne arată cum trebuie să fie un ierarh al Bisericii și la ce înălțime se poate înălța un credincios în viața de familie”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, ÎPS Teofan a oferit un fragment din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv Mitropoliei Basarabiei. Racla a fost încredințată ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Totodată, ierarhul a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel icoanele sfinților proclamați în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Credincioșii au prilejul de a cinsti moaștele sfinților Iosif și Gheorghe, care au fost așezate în apropierea raclei Sfintei Parascheva.

Sursa: www.basilica.ro

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
1195

Sfânta mănăstire Căpriana a găzduit slujba de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni

Vrednic de toată cinstea înaintea lui Dumnezeu și cuvios lucru este a prăznui prin slujbe și cântări duhovnicești, pomenirea sfinților care s-au nevoit întru Domnul. Având în vedere viața pilduitoare a vrednicului de pomenire ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni, Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului, dar și slujirea sa pastoral-misionară pentru luminarea clerului și poporului drept-măritor dintre […]

Articole postate de același autor
449

Concursul „Personalități creștine: virtuți și sfințenie” desfăşurat în or. Râşcani

„Personalități creștine: virtuți și sfințenie” – cu acest titlu s-a desfăşurat activitatea inclusă în concursul cu acelaşi titlu la gimnaziul ”Gheorghe Râşcanu” şi liceul ”Liviu Damian” din Râşcani.  Coordonatorul acestei activităţi, preotul Constantin Rîciu, profesor la această instituţie, si-a propus prin specificul acestui proiect să promoveze valorile Ortodoxiei și a istoriei neamului nostru în rândul elevilor. Concursul s-a […]