„Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”, sărbătorită la Catedrala Mitropolitană

983

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. (Troparul Sfântului Ierarh Nicolae)

În ziua pomenirii Aducerii Cinstitelor Moaşte ale Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

La slujba bisericească a onorat cu prezența, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova.

În timpul serviciului divin, diaconul Serghei Barbu a fost hirotonit de către chiriarh în treapta de preot, pe seama parohiei „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din cartierul Botanica al Capitalei

Cu această deosebită ocazie, Vlădica Vladimir i-a urat nou hirotonitului slujitor să fie vrednic de chemarea sa și să ceară în toată clipa vieții lor ajutorul ș mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolae în fața Domnului Hristos.

De menţionat în mod deosebit faptul că Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir are o legătură de suflet deosebită cu Sfântul Ierarh Nicolae, pentru că a primit la botez numele în cinstea lui şi astfel nu întârzie să-i ceară în rugăciuni mijlocire pe lângă Mântuitor pentru tot poporul binecredincios, iar pe lângă aceasta, astăzi s-au împlinit patruzeci și patru de ani din momentul în care arhipăstorul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi-a început slujirea la Altarul Domnului.

Cu acest bineplăcut prilej, secretarul mitropolitan și chelar al Catedralei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir din partea întregului sobor preoțesc, urându-i ani mulți, toți sănătoși, aşa încât Tatăl cel Ceresc să-l țină și mai departe ca pe un îndrumător blând și de nădejde la cârma Bisericii Ortodoxe din Moldova.

 * * *

Sfântul Ierarh Nicolae este un sfânt cinstit de toată creştinătatea. Cinstirea sa este uneori mai mare decât a unora dintre Apostoli. Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, nobleţea romană şi inteligenţa greacă. A strălucit prin bunătate şi înţelepciune. Pentru multa sa bunătate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

A trăit în secolele III şi IV, fiind arhiepiscop în Mira Lichiei. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari (Italia), la 22 mai 1087, pentru a nu cădea pradă în mâinile musulmanilor.

Sfântul Ierarh Nicolae este foarte vestit pentru faptele bune pe care le-a făcut, fiind recunoscut drept simbol al milosteniei creștine şi onestităţii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
367

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse spre închinare credincioșilor din Moldova

În seara aceasta, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău au fost întâmpinate icoana și un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, care se păstrează la Mănăstirea ”Sfântul Pavel” de pe Muntele Athos. Sfinţeniile au fost întâmpinate cu deosebită evlavie de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar […]

Articole postate de același autor
2332

Simplitatea în creşterea copiilor: a venit momentul să ne dezamăgim copiii

Un consilier spune că părinţii cad deseori în capcana dorinţei de a asigura prea multe copiilor. V-aţi gândit vreodată că s-ar putea ca toate eforturile dumneavoastră de a-i asigura copilului o bază solidă de plecare în viaţă să îi submineze şansele de succes? V-aţi gândit vreodată că prea multe lucruri bune – lecţii, jucării, posibilităţi […]