Zeci de credincioși au parcurs Drumul Crucii la Mănăstirea Călărășeuca

475

Vineri, 19 august, în ziua prăznuirii Schimbării la Fața a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicodim, creștinii din blagocinia de Dondușeni au continuat tradiția de a merge în pelerinaj pe jos până la Mănăstirea Călărășeuca.

În jurul orei 12:00 , după oficierea serviciilor divine, blagocinul r-lui Dundușeni, părintele Veceslav Matiescu, a pornit în Drumul Crucii cu multă evlavie, smerenie și frică de Dumnezeu, împreună cu enoriașii săi. Alături de blagocin pe parcurs s-au alăturat cu cetele lor de creștini, preotul Nicolai Negrescu (Tîrnova), preotul Oleg Străinu (Plop), preotul Ghenadie Țibulico (Moșana), preotul Andrei Tocarciuc (Briceni), preotul Valeriu Cuciureanu (Sauca). Parcurgând acest drum anevoios, cu rugăciunea în gând și cu durere în tălpi, am reușit să învingem căldura soarelui.

Rugăciunile închinate lui Dumnezeu nu încetau să răsune din inimile micului cor condus de diaconul Marcel Ceban, care a ales să ne însoțească până la locurile sfinte.

Pelerinii au fost întâmpinați călduros de către parohiile Moșana, Briceni și Sauca, unde gazdele pregătiseră merinde pentru ca pelerinii să prindă puțin la putere.

Mereu cu zâmbetul pe buze și cu chipurile luminoase, preacucernicii preoții ne-au vorbit despre greutățile lumești și ne-au încurajat să fim mai buni.

Ajungând pe drumurile satului Călărășeuca, am fost cuprinși toți de o tristețe în legătură cu trecerea la cele veșnice a protoiereului Leonid Sevastianov, cel ce ne întâmpina mereu cu căldură și blândețe. De această dată preoții i-au vizitat mormântul, totodată au înălțat o mică rugăciune, cerându-i Bunului Dumnezeu să odihnească sufletul adormitului robului său.

În jurul orei 20:00 ceata creștinilor se apropia domol de meleagurile mănăstirești, întâmpinați de sunetul clopotelor și de Maica Stareță Egumena Eufrosinia cu ochii înlăcrimați văzând chipurile ostenite de povara drumului. Pelerinii au asistat puțin și la slujba de seară, după care au fost invitați la masa pregătită de maici. Doritorii au rămas să înnopteze la mănăstire pentru a participa a doua zi la slujba în cinstea Sfântului Ierarh Mitrofan, oficiată de Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni.

Text de Caun Alexandr

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
2792

În încercări dovedim dragostea noastră către Dumnezeu

Viața noastră e încercare necurmată prin mijlocirea împrejurărilor lumești și a ciocnirilor cu oamenii – ca să se arate măsura în care suntem aplecați cu sufletul și inima spre credință, nădejde și dragoste către Dumnezeu, Făcătorul nostru, și dragoste către aproapele. Și măsura în care suntem aplecați spre păcat și feluritele patimi trupești ale vieții, altfel […]