Unul dintre cei mai mari sportivi din istorie, legendarul hocheist Jaromir Jagr, a trecut la ortodoxie

3800

Este unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a cunoscut planeta. A fost introdus în clubul celor mai buni 100 de hocheiști din istoria NHL, cea mai bună competiție de hochei din lume, iar lista recordurilor din dreptul numelui său este mai lungă decât a lista candidaților unui partid pentru alegerile europarlamentare 2019. 

Este vorba despre jucătorul de hochei ceh, Jaromir Jagr. Puțini sunt aceia care știu, însă, că fostul jucător al lui Pittsburgh Penguins este creștin ortodox. Convertirea s-a făcut în timp, iar în 2001, Jagr a fost botezat de însuși Arhiepiscopul Bisericii din Ținuturile Cehiei și Slovaciei, ÎPS Nicolai.

De-atunci înainte, fie că a evoluat în Statele Unite, în Rusia sau în țara sa natală, icoanele nu lipsesc din vestiarul lui Jagr. 

Mai mult, așa cum mărturisea acum trei ani, Jagr merge aproape zilnic la biserică, ceea ce nu era tocmai ușor în Statele Unite, acolo unde Biserica Ortodoxă nu era așa de răspândită.
 
„Oamenii cred că este o glumă, dar nu e adevărat. Doar că nu intră în legătură cu Dumnezeu. Odată ceai intrat, știi că e adevărul. Biblia nu minte”, spunea el.
 
Jagr are Sfânta Evanghelie pe noptieră, iar indiferent de locul unde ar ajunge, Cartea Sfântă nu lipsește din bagaj.
 
„Am descoperit ortodoxia târziu, după 30 de ani, dar am aflat că este mai aproape de sufletul meu decât catolicismul”, afirma el.
 
Experiența sa de jucător în Rusia l-a făcut să nu mai aibă complexe în privința afișării credinței sale ortodoxe. Jagr provine dintr-o țară, Cehoslovacia, unde exprimarea publică a credinței era interzisă înainte de 1989. Mai mult, ca bunicul lui Jagr a murit în 1968, pentru refuzul de a-și ceda ferma către colectiv. Acesta luase parte și la mișcarea de liberalizare inițiată de Dubcek în 1968, fenomen stopat brutal de sovietici prin invazie militară, la care trebuie să reamintim, România a refuzat să ia parte.
 
Din aceste motive, Jagr este un anticomunist convins și în memoria bunicului său, a purtat mereu numărul 68 pe tricoul de joc.
 
Acum are 47 de ani și joacă în continuare hochei, la echipa din orașul său natal, pe care o și patronează.
 
Scurt palmares a lui Jaromir Jagr:
 
Campion olimpic și campion mondial cu echipa națională de hochei a Cehiei
 
Câștigător al Cupei Stanley în două rânduri
 
Cel mai bun jucător al lumii în 2015
 
Cel mai bun atacant al campionatului mondial în 2011
 

Articole postate de același autor
5247

„Feciorașule, cum de-ai rămas în viață?” – ocrotirea minunată a Sfântului Nicolae

Demult, o bătrânică evlavioasă îngrijea un copil. Când părinții lui plecau la serviciu, ea deschidea un geamantan, pe capacul căruia era lipită icoana Sfântului Nicolae și se ruga. Copilul, jucându-se, vedea toate acestea. După ce termina rugăciunea, bătrânica ascundea geamantanul. Într-o zi după serviciu, părinții erau ocupați cu menajul. Geamurile de la balcon erau deshise. […]