PF Onufrie: ”Preoții BOUkr nu sunt colaboratori, ci adevărați eroi naționali”

211

Răspunzând la întrebările corespondenților revistei „Cronica Academică”, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Preafericitul Mitropolit Onufrie a spus că preoții care nu au părăsit teritoriile acaparate de inamic și au rămas acolo, sacrificându-și imaginea sau viața pentru a ajuta oamenii să supraviețuiască, nu sunt niște colaboratori, ci adevărați eroi.

„Înainte de a răspunde la această întrebare, aș dori să clarific ce înseamnă termenul „colaborator”. Un colaborator este acel om care trădează interesele poporului său și cooperează în mod trădător în folosul altora. Preoții noștri nu sunt colaboratori. <….> Colaboratorii sunt cei care, în vremuri grele, își lasă poporul în voia destinului. Să ne uităm fiecare în inimile noastre și să verificăm dacă noi înșine suntem colaboratori”, a spus Preafericitul Mitropolit Onufrie.

După cum a notat Arhipăstorul, „cel care condamnă un preot care își ajută poporul, este el însuși un colaborator, pentru că lucrează împotriva poporului său”.

„Și dacă cineva nu este de acord cu cele de mai sus, îi propun să meargă în teritoriile ocupate și să facă ceva mai bun pentru supraviețuirea oamenilor noștri decât ceea ce fac acum preoții noștri. Fac apel către astfel de oameni: vă rog să ne arătați un exemplu. Și dacă nu puteți face asta, atunci tăceți și rugați-vă”, a încheiat Preafericitul Mitropolit Onufrie.

Anterior, UOJ a informat că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a explicat în omilia sa de ce cei mândri, spre deosebire de cei smeriți, sunt întotdeauna nefericiți.

Sursa: spzh.news/ro


Articole postate de același autor
457

Drumul Crucii din Vinerea Mare, inaugurarea și sfințirea scărilor de pe Piscul Ostașului ce duc spre Mănăstirea „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din or. Nisporeni

Vineri 22 aprilie, 2022, numită Vinerea Mare, când ne aducem aminte de drumul pătimirilor spre Golgota și răstignirea lui Hristos, cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, s-a desfășurat Drumul Crucii, cu pornirea din Piața Primăriei Orașului Nisporeni, spre Mănăstirea „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de pe Piscul Ostașului. În dimineața zilei, la orele 10, Ierarhul […]


Foto