Există numeroase superstiţii legate de Taina Sfintei Cununii. Una dintre acestea este cea legată de „interzicerea” căsătoriei în luna mai (atât ca act civil, cât şi religios), lună calendaristică considerată „nepotrivită” pentru întemeierea familiei.
Cum s-a ajuns la acest obicei? Întâi s-a plecat de la faptul că luna mai este foarte schimbătoare, când cu zile mohorâte, când cu zile însorite. Astfel, dacă ziua în care se căsătoresc tinerii era una mohorâtă, atunci însemna că şi căsnicia lor va fi „nereuşită şi plină de necazuri”. Dacă însă ziua era frumoasă, cu soare şi căldură, însemna că în toată viaţa lor cei doi tineri vor fi „extrem de fericiţi şi împliniţi”. Nu totul neadevărat.
După mărturia lui Plutarh, aceste două superstiţii erau ţinute de către romani ca obiceiuri idolatre încă din vremea antică. Apoi s-au răspândit în lumea elenistică, în Bizanţ şi chiar în vremea noastră.
În luna mai era şi o sărbătoare închinată zeilor pământeni, şi alta închinată celor morţi; dar acestea nu au nici o legătură cu săvârşirea cununiilor.
În poporul român s-a răspândit superstiţia următoare: faptul că în luna mai florile şi copacii înfloresc, şi cum floarea de mai ţine puţin timp, „se scutură şi cad”, aşa şi căsătoria se va „scutura de florile dragostei şi reuşitei” fiind un semn al „ghinionului”. Greşit. Una este natura cu firescul ei de înflorire şi rodire, şi alta este săvârşirea unei slujbe de binecuvântare şi sfinţire a relaţiei dintre două persoane.
Ar mai fi o explicaţie ce stă în legătură cu superstiţia aceasta. În data de 3 mai prăznuim pe Sfânta Muceniţă Mavra, cea care purta un nume ce amintea de doliu, de nenoricire şi care era omonim cu cuvântul „magie” (Mavra-mai-magie); astfel că tinerii trebuiau să se teamă de această lună. De fapt, Sfânta Muceniţă Mavra s-a jertfit pentru Hristos şi este un exemplu pentru toţi oamenii şi poate fi considerată ocrotitoare a credinţei şi a tinerilor pentru că atât ea, cât şi soţul său, la câteva zile după căsătorie, au murit în mod jertfelnic nelepădându-se de dreapta credinţă.
Creştinii nu cred în superstiţii, iar timpul cu anotimpurile şi zilele sale au fost create de Dumnezeu pentru întreaga natură, şi în special pentru om. Nu există semn rău sau bun, ci doar faptul că Taina Cununiei aduce binecuvântarea lui Dumnezeu – cel mai mare dar oferit tinerilor care îşi întemeiază o familie. Dumnezeu a întemeiat familia începând cu protopărinţii noştri Adam şi Eva. Domnul nostru Iisus Hristos a binecuvântat căsătoria la nunta din Cana Galileii.
În concluzie, cununiile pot fi oficiate în această lună şi orice creştin ştie că superstiţiile constituie o invenţie care duce la înstrăinarea de dreapta credinţă.
Sursa Ziarul Lumina