Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine?

5166

Cum să-i comunici unei persoane, dacă este necesar, că o altă persoană greșește, fără a cădea în păcatul judecății și al osândirii?

„Rugați-vă neîncetat” e valabil și aici! Puteți sesiza greșeala cu subtilitate. Să fiți întotdeauna foarte atenți – mai ales că voi folosiți mail-urile. Și acolo nici nu vă îmbie să ziceți ce gândiți – nu, deloc, niciodată! Fiți discursiv plăcuți. Poți să cerți un om și el să se simtă bine.

Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine? Acesta e darul profesoratului! Atunci veți fi profesori buni sau preoți buni, când reușiți să-i certați pe oameni și ei râd. Ei sunt bucuroși că-i cerți. Uite ce mi-a zis-o ăsta! Pe cuvântul meu de onoare!

Venise unul la mine cu fițe, că el făcuse nu știu ce. Și i-am zis: „Ești nărod, bă!”.

– „Părinte, dar cum vă permiteți?”

– „Bă, ești nărod, dar rău de tot!” Și o început să râdă. „Nu ești nărod?”

– „Ba da, Părinte!”

Uite, așa se comunică. Dar destinși, bucuroși. Până la urmă, faptul că ăla, săracul, e neputincios, nu-i vina lui…

Din Părintele Constantin Necula, Cum să ieșim din mediocritate, Editura Agnos, Sibiu, 2014, p. 59-60


Articole Asemănătoare
7886

Doctorie împotriva stresului

Cu cât oamenii se îndepărtează mai mult de viaţa cea simplă, firească, şi înaintează spre lux, cu atât creşte şi neliniştea din ei. Şi cu cât se îndepărtează mai mult de Dumnezeu, este firesc să nu afle nicăieri odihnă. De aceea umblă neliniştiţi, chiar şi împrejurul Lunii, precum cureaua maşinii împrejurul roţii nebune – în vechile […]

Articole postate de același autor
8333

Să avem grijă cum ne apropiem de sfintele moaște

În luna aprilie 1994 a venit la Hozeva un grup de închinători din Grecia. În grup era o femeie cu fiica ei. Mama era în vârstă de 50 de ani, iar fiica de vreo 18. Când fiica a încercat să se apropie de racla Sfântului Ioan Iacob cu o lumânare aprinsă în mâini, monahul Ghermanos, […]