Slujitorii răi voi pierde împărăţia lui Dumnezeu – Duminica a 13-a după Rusalii la Biserica Întâmpinarea Domnului (USM)

1617


Biserica Ortodoxă se află astăzi, 18 septemrie, în Duminica a XIII-a după Rusalii, cea a lucrătorilor celor răi. La Sfânta Liturghie, în bisericile ortodoxe s-a citit fragmentul evanghelic de la Sf. Ev. Matei (21, 33-42). La Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu preotul paroh Octavian Moșin.

Pericopa evanghelică din această duminică este una dintre cele mai profunde și semnificative. Ea ne prezintă privilegiul de a fi chemat la împlinirea planului de mântuire a lui Dumnezeu, iar dacă noi din diferite motive nu vom răspunde acestei chemări, Dumnezeu îi va cheama la slujire pe alţii, mai vrednici decât noi, va "angaja" alți lucrători cinstiţi şi smeriţi, dornici de a lucra la propria mântuire, de a fi harnici şi buni, fără de viclenie şi lăcomie în inima lor. Mântuitorul ne îndeamnă să fim mlădițile sale, să nu ne lenevim, căci vom da seama de viața pe care am dus-o, de lucrarea pe care am înfăptuit-o, de felul în care am împlinit sau nu voia lui Dumnezeu în lucrarea noastră.

Duminica aceasta ne trasmite o învăţătură la care trebuie să fim cu luare aminte, pentru că şi noi suntem nişte lucrători îndemnaţi de a îndeplini ceea ce ni s-a încredinţat, dar şi de a aduce roade bune, şi nu doar pentru timpul acesta, ci şi pentru veacul ce va să fie. Pomul se cunoaşte după roade, iar omul după fapte, - un adevăr pe care ar trebui să înţeleagă orice creştin care râvneşte mântuirea. Ar fi frumos ca omul să conştientizeze că viaţa ne este dată pentru desăvârşire, iar atunci când suntem întrebaţi ce ne dorim de la viaţă, să răspundem sfinţenia şi mântuirea, a spus părinte Octavian Moşin, în predica sa.

Totodată, părintele nu doar le-a vorbit celor prezenţi la Sfânta Liturghie despre această parabolă evanghelică, dar și a îmbogățit cuvântarea sa prin frumoasele versuri ale poetului Grigore Vieru. La final părintele Octavian i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la Pelerinajul Tinerilor, care va avea loc 25 septembrie, ora 12.00.


Articole Asemănătoare
2106

„Iubind pe vrăjmaşi, nu lor le faci bine, ci ţie însuţi”

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 16 octombrie 2016, în Duminica a XVII-a după Rusalii. La Sfânta Liturghie, în bisericile ortodoxe s-a citit fragmentul evanghelic de la Sf. Ev. Luca (6, 31-36). La Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu preotul paroh Octavian […]

Articole postate de același autor
1645

A fost sfințită biserica „Sf. Trei Ierarhi”, de pe teritoriul penitenciarului nr. 6 din Soroca

Marți, 30 mai, biserica, recent amenajată, de pe teritoriul penitenciarului nr. 6 din Soroca, a primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, alături de care au coliturghisit un sobor de preoți capelani din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare. Lăcașul sfânt a fost zidit în cinstea Sfinților Trei Ierarhi […]


Foto