Slujire arhierească în Duminica a 14-a după Rusalii la mănăstirea Curchi

1080

În Duminica a 14-a după Rusalii, ierarhul Orheiului s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Curchi. PS Siluan de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al acestei mănăstiri, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica centrală a mănăstirii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, înconjurat de soborul de slujitori și enoriașii prezenți.

„Pilda din evanghelia de astăzi – Pilda nunții fiului de împărat (Matei 22, 2-14) – conține mai multe învățături referitoare la taina mântuirii lumii în Domnul Iisus Hristos, la taina Bisericii și a vieții creștine.

În toată parabola Domnul ne cheamă să ne străduim să fim nu doar dintre cei chemați, ci din cei aleși. Pentru că cei care sunt numai dintre cei chemați, nu numai că decad din lumina cea neînserată, dar și merg în întunericul cel mai dinafară, de vreme ce le sunt legate mâinile și picioarele. Căci toți au fost chemați și cu dreptate vor fi pedepsiți cei care nu au venit la credință.

Celebra expresie de la finalul evangheliei „Mulți sunt chemați, dar puțini aleși” ne arată că numai datorită libertății noastre de alegere putem fi aleși sau nu.

Iar Sfântul Teofan Zăvorâtul ne spune: „Că sun­tem chemaţi este limpede – dar suntem, oare, credin­cioşi? Fiindcă şi printre credincioşi pot fi, în ciuda nu­melui, unii fără credinţă. Unul nici nu se gândeşte la cre­dinţă, ca şi cum n-ar fi; altul ştia câte ceva despre ea şi din ea şi este mulţumit cu asta; altul o tâlcuieşte strâmb; altul nutreşte de-a dreptul vrăjmăşie faţă de ea; şi toţi aceştia – sunt număraţi printre creştini, chiar dacă nu au nimic creştinesc într-înşii. Dacă eşti credincios, cercetează dacă simţirile şi faptele tale – haina de nuntă a sufletului sunt pe potriva credinţei tale. Poţi să cunoşti bine credinţa şi să te arăţi plin de râvnă pentru ea, dar în viaţă să lucrezi pa­timilor, adică să te îmbraci în haina de ruşine a sufletului iubitor de păcat. Astfel de oameni spun una, şi în inimă au alta; în gură au: „Doamne, Doamne!”, iar înlăuntru: „Mă lepăd de Tine”. Aşadar, cercetaţi-vă pe voi înşivă: sunteţi, oare, în credinţă şi în haina de nuntă a virtuţilor, sau în zdrenţele ruşinoase ale păcatelor şi patimilor?””

Ca și în duminica trecută, Evanghelia zilei ne obligă să percepem parabola nu numai cu referire la trecut ci, mai degrabă, cu referire la prezent, pentru că cei invitați la cină, la Împărăție își găsesc și astăzi alte treburi. Ar fi bine să ne cecetăm fiecare şi să vedem ce ne împiedică să alegem Împărăţia Cerurilor pentru care am fost zidiţi şi la care suntem chemaţi.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, condus de Dl Dumitru Buga.


Articole postate de același autor
3246

Preotul Dimitrie Revenco – învinuit de spionaj în favoarea României și condamnat la moarte prin împușcare

Preotul Dimitrie Revenco s-a născut la 20 ianuarie 1891 în familie de țărani. Părinții săi erau Gheorghe și Elena Revenco din satul Cureșnița, jud. Soroca. A fost botezat la 28 ianuarie în Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Cureșnița de către preotul Efimie Jovmir, nași de botez fiind Ștefan Revenco și soția lui Timofei Ciubuc, Anastasia[1]. […]