Slujbă praznicală la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni

1888

Joi, 7 aprilie 2016. Cînd Biserica Ortodoxă face pomenirea marelui praznic al Bunei Vestiri, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.

În dimineaţa zilei, Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat de soborul de preoţi slujitori şi enoriaşii catedralei.

În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice, cu binecuvîntarea Ierarhul, clericul catedralei, Protoiereul Adrian LUPU, a tins să aducă la inima și urechea credincioșilor importanța acestui Praznic Împărătesc și ideia evangheliei de astăzi: Fecioara Maria cu adevărat a fost plină de daruri, ea este comoara tuturor darurilor duhovnicești ale Duhului Sfînt, fiindcă în dînsa se află darurile arhanghelilor și îngerilor, ale căpeteniilor, începătoriilor, puterilor, stăpîniilor, domniilor, scaunelor, heruvimilor și serafimilor. De aceea Sfînta Fecioara Maria este împărăteasa îngerilor, a cerului și a pămîntului. Dar mai presus de toate darurile pe care le avea Fecioara, era smerenia, ea a zis către înger: "că a căutat Domnul spre smerenia roabei Sale. Iată deci că, smerenia a fost cea mai dintîi calitate pentru care Dumnezeu a ridicat-o în slava și cinste spre a fi lăudată în cer de toate oștile cerești și pe pămînt fericită de toate neamurile.

Smerenia a înălțat și pe ceilalți sfinți de pe pămînt la ceruri și i-a împodobit Dumnezeu cu aureola nemuritoare. Cea mai mare smerenie a fost a Mîntuitorului Hristos: smerindu-Se pe Sine, s-a făcut ascultător pînă la moarte. De aceea zice Sfîntul Isac Sirul: "Smerenia este haina dumnezeirei, fiindcă cu aceasta s-a îmbrăcat Dumnezeu cînd a voit să vină printre noi, oamenii, ca să ne mîntuiască. Adică a luat firea noastră cea smerită, trup pămîntesc. Iar dacă vrea cineva să știe de unde se naște smerenia, să afle de la Sfîntul Ioan Scărarul, care zice: "Smerenia se naște din ascultarea și tăierea voii.

La finele rugăciunii Tatăl nostru, creștinii care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic, au fost împărtășiți cu Sfintele și Dumnezeieștile Taine de către Preasfinția Sa.

După o tradiţie veche, în Biserica Ortodoxă rusă în ziua marelui praznic al Bunei Vestiri se practică de a slobozi păsări ca simbol al Bunei Vestiri şi al libertăţii dăruită oamenilor dar şi întregii făpturi, astfel şi Stăpînul nostru, a slobozit astăzi, doi porumbei albi. Căci anume porumbelul alb preînchipuie pacea şi vestea bună dar mai simboliziază şi harul lucrător al Duhului Sfînt, şi totodată, aripile albe ale porumbelului sun simbol al curăţiei Preasfintei Născătoar de Dumnezeu. După tradiţie pasărea eliberată va mijloci în faţa lui Dumnezeu pentru cel care a slobozit-o.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni


Articole Asemănătoare
2283

Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la biserica „Buna Vestire” din s. Cucuruzeni, Orhei

Vineri, 7 Aprilie 2017 – Biserica Ortodoxă prăznuiește Bunavestirea Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și pururea Fecioara Maria. BunaVestire marchează ziua în care Preasfânta Fecioară Maria a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil că a fost aleasă de Dumnezeu să Îl poarte în pântece pe Mântuitorul Hristos. Bucuria creștinilor, veniți să ia parte la Liturghia […]

Articole postate de același autor
4870

Nu e păcat pe care să nu-l poată dezlega pocăinţa

A nu merge în biserica lui Dumnezeu, a nu-ţi plini pravila, a fi neharnic la rugăciune şi la citirea Scripturilor, a întoarce spatele oricărei nevoinţe şi siliri de sine, de dragul desfătărilor, al plăcerilor şi deşertăciunilor, e lucru necuvios şi pierzător, fiindcă toate acestea duc în adâncul nepocăinței şi deznădejdii. Fie că mănânci ori bei, […]