Sîmbăta dinaintea Duminicii Pogorîrii Duhului Sfînt la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

406

În Sîmbăta dinaintea Duminicii Pogorîrii Duhului Sfînt (Sîmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vară”), Biserica face pomenirea generală a morților, rugîndu-se pentru ei, prin rugăciunile și cîntările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfîntului Duh, a Cărui pogorîre este prăznuită în duminica următoare.

Cu acest prilej, la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei a fost oficiată Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de slujitori, avîndu-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Biceni. Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru dreaptă credință.

La final Ierarhul a venit cu un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre importanța pomenirii celor adormiți, după care a îndemnat binecredincioșii creștini să poarte mereu în suflet rugăciunea pentru cei trecuți la cele veșnice ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletele lor în fericirea și lumina cea neînserată a Împărăției Sale.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
405

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a analizat texte pentru slujbele unui ierarh propus spre canonizare

Sinodul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-a întrunit la București luni, 24 octombrie 2022, pentru a analiza textele slujbei și acatistului unui fost mitropolit al Țării Românești propus spre canonizare. „În anul următor, în 2023, este timpul potrivit pentru a-l trece în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât a fost un ierarh harnic și a avut sfârșit […]