Sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din s. Unțești, r. Ungheni și săvârșirea Sfintei Liturghii în cinstea Adormirii Maicii Dmnului

405

Duminică, 28 august, 2022, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Tuturor Sfinților” din s. Unțești, r. Ungheni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de parohul acestei biserici, Protoiereul Serghei CAVCA, alături de minunata sa familie, și dimpreună cu soborul de preoți și credincioșii prezenți.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit slujba de sfințire a Biserici și a pictorii interioare, stropind cu agheasmă și ungând cu Sfântul și Marele Mir interiorul sfintei biserici, renovate capital și împodobită excepțional, prin strădania părintelui paroh și a ctitorilor.

La Vohodul mic, parohul bisericii, Prot. Serghei CAVCA,  pentru munca sârguincioasă depusă la înfrumusețarea acestei sfinte biserici și și slujirea rodnică în această parohie, a fost decorat de Înaltpreasfinția Sa cu Ordinul Mitropolitan, Cuviosul Paisie Velicicovschi”, gr. II. 

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități religioase, ajutându-i la tot lucrul cel bun și mântuitor.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură, explicând mesajul evanghelic, desprins din pilda despre datornicul nemilostiv, vorbind despre cât de necesară și folositoare este iertare în viața unui creștin. Apoi Înaaltpreasfinția Sa a menționat despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, dar și îndatoririle membrilor față de aceasta, îndemnând stăruitor pe toți credincioșii să fie prezenți la toate slujbele ce se săvârșesc în această biserică.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți credincioșii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

La final, după ce a fost  înconjurată biserica, cu citirea a 4 pericope evanghelice ale Învierii, a fost săvârșit un Te Deum, pentru sănătatea tuturor ctitorilor, credincioșilor și binefăcătorilor acestui sfânt locaș, Chiriarhul a felicitat credincioșii prezenți cu Sfințirea Bisericii din localitate.

Totodată Ierarhul a adus cuvinte de apreciere părintelui paroh, Prot. Serghei, pentru toată activitatea pastoral-misionară în această comunitate parohială pe care o păstorești timp de 28 ani, fapt pentru care Înaltpreasfinția Sa i-a oferit înalta Distincție Eparhială „Cuvioasa Parascheva”.

După aceasta Înaltpreasfinția Sa a înmânat Medalii Eparhiale și Diplome Arhierești unor ctitori de seamă și binefăcători ai acestei biserici.

Totodată, Ierarhul a felicitat-o pe Coana Preoteasă, Aurelia CAVCA, cu împlinirea a 53 ani de viață, pe care i-a împlinit chiar ieri, oferindu-i în dar o frumoasă icoană

La final părintele paroh, Prot. Serghei CAVCA, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, pentru prezență, sfințire, slujire, sfaturi și cuvinte părintești.

De asemenea, cuvinte de mulțumire, părintele paroh a adresat soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
838

Episcopul Ioan al Sorocii a slujit la hramul mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Călărășeuca, r. Ocnița

Vineri, 20 august, de ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Mitrofan, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a slujit împreună cu Înaltpreasfințitul NICODIM, Arhiepiscop de Edineț și Briceni în biserica cu același hram a mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca, raionul Ocnița. În dimineața zile, PS […]