Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, din Roma

1840

Sfinții „doctori fără de arginți", Cosma și Damian, din Roma, sînt prăznuiți pe data de 1/14 iulie. Nu trebuie confundați cu sfinții mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia Mică (pomeniți pe 1/14 noiembrie).

Acești sfinți au trăit în cetatea Romei în zilele împaratului Carin, și erau frați de trup, iar cu meșteșugul - doctori, vindecînd nu numai oameni, ci și animale. Ei cereau ca plată de la cei ce se vindecau doar credință și mărturisirea în Hristos, și nimic altceva.

Fiind pîrîți la împărat, că fac vindecările cu meșteșug fermecătoresc, ei nu au vrut să se dezică de Hristos, ci l-au convertit la creștinism și pe împăratul Carin, pe care l-au vindecat. Atunci împăratul i-a eliberat pe sfinți, trimițîndu-i cu cinste la locul lor.

După aceea dascălul lor, cel care i-a învățat meșteșugul doctoriei, pizmuindu-i, s-a suit cu dînșii într-un munte, făcîndu-se a merge ca să culeagă ierburi de leac. Astfel, pîndind mai întîi asu­pra unuia, l-a ucis cu pietre; apoi și pe celălalt. După aceea, luînd trupurile lor, le-a ascuns lîngă un izvor de apă din apropiere.

Astfel sfinții doctori cei fără de plată, Cosma și Damian, s-au săvîrșit din viață și s-au învrednicit de cununile mucenicești.


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
761

Mai multe parohii și instituții sociale ale Mitropoliei oferă ajutor cetățenilor ucraineni, refugiați în țara noastră

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Mitropolia Moldovei caută în continuare să fie alături de cetățenii ucraineni, greu încercați, care se refugiază în țara noastră, prin organizarea a mai multe acțiuni de sprijinire a celor aflați în nevoie. În acest sens se oferă zilnic spații de cazare, masă caldă, transport și asistență religioasă și materială pentru […]


Foto