Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei prăznuit prin slujbă arhierească la Mănăstirea Curchi

940

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, la 25 decembrie 2019, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Curchi.

Potrivit descrierii vieții sale, redactate de Sfântul Simeon Metafrastul, Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în Askia, Cipru, pe vremea împăratului Constantin cel Mare (272-337) şi a fiului său, Constantius. Îl caracterizau simplitatea în purtări şi smerenia, ocupaţia sa fiind păstoritul oilor. Sfântul s-a însurat şi a avut o fată, Irina. După moartea soţiei a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, cetate pe care a păstorit-o până în anul 348, când s-a mutat la cele veşnice, fiind îngropat în Biserica „Sfinţilor Apostoli” din Trimitunda.

Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor, minunile sale continuând peste veacuri, până în zilele noastre. Numele său provine de la cuvântul „spiris”, care în limba greacă înseamnă „coşuleţ”, ca urmare a scufiei pe care o purta, din smerenie, în locul mitrei episcopale.

În cuvântul de învăţătură, adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit despre viaţa şi lucrarea pilduitoare a Sf. Ier. Spiridon.

Sfântul Spiridon a avut o intensă trăire duhovnicească, aşa cum ne spune troparul: „De dragostea lui Hristos fiind rănit, preasfinţite, mintea înălţându-ţi-se de lumina vie a Duhului, ai dobândit încercarea cea lucrătoare”, adică discernământul și cunoaşterea celor duhovniceşti. Iubirea pentru Hristos stinge în el dragostea după cele trupeşti şi materiale: „Aprinzându-te de cărbunii cinstitului Duh, ars-ai materia patimilor cea lesne arzătoare, fericite”.

Pe Sfântul Ierarh Spiridon, păstorul cel milostiv, nu-l putem prăznui mai cu cinste decât prin aceea de a-i urma pilda iubirii sale de oameni și viața sa plină de credința statornică în învățătura dumnezeiască a Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, PS Siluan a adresat  un mesaj de felicitare tuturor credincioşilor  care poartă numele Sfântului Spiridon, dar şi tuturor celor prezenţi, care-l cinstesc cu evlavie, urându-le spor duhovnicesc şi bucurii sfinte.

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole postate de același autor
5832

Cine iubește mult, acela știe să facă multe

„Tot ceea ce mâna ta găsește cu cale să facă fă atât cât îți stă în putere.” (Ecclesiastul 9, 10) Fă tot ceea ce poți face, numai sta să alegi, nu disprețui nimic. Toate cele întâlnite pe drumul vieții le putem preface în lucruri utile. E uluitor câte lucruri poți face într-o singură zi, dacă […]