Sfânta Liturghie în Duminica a XIII-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

1515

,,Iar pe noi toţi, care ne împărtăşim dintr-o pâine şi dintr-un potir, să ne uneşti unul cu altul prin împărtăşirea aceluiaşi Sfânt Duh”

PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, a oficiat în Duminica a XIII-a după Cincizecime și a cinstirii Sfinților Părinți ai Proorocului Ioan Botezătorul, Drepții Zaharia și Elisabeta, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” a mănăstirii Curchi, în fruntea soborului de slujitori ai acestui așezământ şi în prezenţa mulţimii credincioşilor.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Stareț a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit credincioșilor pilda de astăzi.

Liturghia cuvântului, prima parte a Sfintei Liturghii, încununată cu predica Părintelui Arhimandrit Siluan, a culminat și s-a împlinit în Liturghia euharistică. Dacă în prima parte a Liturghiei credincioșii s-au împărtășit cu cuvântul; în partea a doua s-au împărtășit cu însuşi Trupul şi Sângele lui Hristos, ca anticipare a împărtăşirii depline de El în Împărăţia viitoare a lui Dumnezeu, aşa cum ne rugăm după împărtăşirea cu Sfintele Taine: ,,O, Paştile cele mari şi preasfinte, Hristoase! O, Înţelepciunea şi Cuvântul lui Dumnezeu şi Puterea! Dă-ne nouă să ne împărtăşim cu Tine, mai cu adevărat, în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale”.

Credincioşii se împărtăşesc împreună cu Trupul şi Sângele Domnului pentru sporirea unităţii şi comuniunii lor cu Hristos şi întreolaltă. Căci numai așa, cei ce se împărtăşesc împreună se află deja în unitatea şi comuniunea credinţei. De aceea, înainte de anaforaua liturgică, toţi credincioşii spun prin vocea preotului: «Să ne iubim unii pe alţii, ca într-un gând să mărturisim» şi apoi rostesc împreună Simbolul credinţei (Crezul).

La sfârşitul Liturghiei, PC Părinte Stareț, Arhim. Siluan (Șalari), a mulțumit credincioșilor pentru prezență și participare activă la Sfânta Euharistie, adresându-le totodată invitația de a participa miercuri, 21 septembrie 2016, la Sărbătoarea Praznicului Nașterii Maicii Domnului, care este și hramul sfintei mănăstiri Curchi.

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
1506

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Praznicului „Schimbării la Față a Domnului”

PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, a oficiat astăzi, 6/19 august 2016, alături de preoții mănăstirii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Praznicului „Schimbării la Față a Domnului”. De nespusa bucurie a dumnezeieștii slujbe s-au împărtășit și numeroșii pelerini sosiți la Sfânta Mănăstire. „Doamne, bine ne este să fim aici…” (Matei 17,4). […]

Articole postate de același autor
4689

Femeia zilelor noastre

Între dragoste și sex se pune astăzi semnul egalităţii.  Peste tot auzi doar discuţii despre sex şi plăcere. Femeia zilelor noastre nu mai poate provoca acele emoţii nobile şi sincere, despre care au scris clasicii literaturii, pentru că ea a devenit complet deschisă şi accesibilă. Atâta timp cât ea nu se va „închide” din nou, nu va […]