O, Preacurată Fecioară, Împărăteasa îngerilor şi Stăpâna lumii, acoperă cu cinstitul Tău omofor pe cei care Te cinstesc pe Tine şi înalţă la rugăciune mâinile Tale cele sfinte, ca să se sfinţească şi lucrul mâinilor noastre şi să aducem din inimi smerite cântarea de mulţumire: Aliluia !
În ziua celebrării Icoanei Maicii Domnului „Cu trei mâini” (Trihirusa), PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca.
La slujba de sărbătoare a participat Protoiereul mitrofor Nicolae Craveț, Secretar al Vicariatului împreună cu alți preoți din raion. În această zi au fost prezenți și numeroși credincioși soroceni, care au înălțat rugăciuni Maicii lui Dumnezeu, iar unii din ei au primit Taina Euharistiei.
În rostirea predicatorială, Vlădica Ioan a menționat următoarele:
Icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” (Trihirusa) este una din cele mai vechi și mai cinstite icoane ale Născatoarei de Dumnezeu, iar creștinii noștri manifestă pioșenie specială pentru această sfințenie a Ortodoxiei. E mai scumpă dragostea Maicii Domnului faţă de noi, decât toate averile pământești, toate rangurile, tot ce este pe pământ de mare preţ. Or, cât de frumos o elogia pe Maica Domnului, Sf. Grigorie Palama: „Maica Domnului – locul tuturor harurilor, plinătatea a toată frumuseţea şi bunătatea, tablou şi icoană însufleţită a tot binele şi a toată bunătatea…”
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Ioan a adresat un mesaj de felicitare protoiereului Alexandru Ilescu, chelar al Catedralei Episcopale din Soroca cu prilejul aniversării zilei de naștere.
* * *
Icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” (Trihirusa) cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini”, Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Ioan Damaschin”. Conform tradiției, această icoană a Maicii Domnului era zestrea de mare preț a familiei Sfântului Ioan Damaschin, păstrată cu mare cinste în casa din Damasc.
Pomenirea icoanei Trihirusa se face în 4/17 decembrie, de praznicul Sfântului Ioan Damaschin, și în chip deosebit în zilele de 28 iunie/11 iulie și 12/25 iulie.
Sursa: http://ioanmosnegutu.info/