Sf. Ștefan cel Mare a fost omagiat la 547 de ani de la victoria obținută la Podul Înalt. „Învățăm de la el smerenia”

109

Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost comemorat luni cu ocazia împlinirii a 547 de ani de la victoria obținută de el la „Podul Înalt” Vaslui.

Episcopul Ignatie a oficiat o slujbă de Te Deum la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” din satul vasluian Băcăoani și a evidențiat comportamentul domnitorului după fiecare victorie, punând accent îndeosebi pe smerenia sa.

Poetul Ioan Alexandru, într-o poezie arhicunoscută – Testamentul lui Ștefan, avea să spună: Ștefan e mare, pentru că a fost smeritAcest lucru este confirmat și de o cronică poloneză, în care ni se spune că, după biruința lui Ștefan, de la Podul Înalt, din anul 1475, el nu s-a îngâmfat, nu s-a mândrit, ci a postit 40 de zile cu pâine și apă, poruncind în toată țara, să nu cuteze cineva să-i atribuie această biruință, pentru că este a lui Dumnezeu”.

„Învățăm de la Sfântul Ștefan cel Mare smerenia. Din păcate, noi, cei de astăzi, nu reușim să fim smeriți, nici măcar atunci când nu avem nicio izbândă. Ne atribuim izbânzile (biruințele) celor din jurul nostru și ne trufim, a precizat Episcopul Hușilor.

Au urmat alocuțiunile reprezentanților autorităților centrale și locale și o evocare a momentului istoric făcută prof. Univ. Cătălin Turliuc.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane la statuia domnitorului.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
857

PS Siluan al Orheiului îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 24 septembrie 2020, pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul. Cu acest prilej, Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual. La acest moment de sărbătoare, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova i-a adresat PS Episcop Siluan un mesaj de felicitare:   Chișinău, 24.09.2020 Preasfinției Sale Siluan, […]


Foto