Sf. Irh. Gavriil, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului și Soborului Sfinților Moldovei, sărbătoriți la Mănăstirea voievodală Căpriana

537

Sfântul Ierarh Gavriil Mitropolitul Chișinăului și Hotinului și Soborului Sfinților Moldovei sărbătoriți sâmbătă, 3 septembrie 2022, la Mănăstirea voievodală din Căpriana.

Se împlinesc 6 ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Serviciul divin a fost oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni și Episcopii-vicari: PS Ioan de Soroca și PS Siluan de Orhei, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretarul Sinodului BOM, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept și un sobor de preoți și diaconi din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Slujba a fost oficiată în altarul de vară din curtea Mănăstirii. La eveniment au fost invitaţi protopopi, stareţi şi stareţe din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Mulțime de credincioși din mai multe zone ale țării au venit la sărbătoare pentru a se ruga Sfântului Ierarh Gavriil și pentru a aduce cinstire moaștelor marelui Ierarh.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Mănăstirii Căpriana, condus de dl Vadim Ceban, Corul de Preoți Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni și corul Parohiei ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din orașul Bălți, condus de către Protoiereul Alexandru Paiul.

La Vohodul mic, Mitropolitul a acordat distincții bisericești mai multor Preoți din cuprinsul Protopopiatului de Strășeni.

Sfântul Ierarh Gavriil a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții!

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul slujbei, ÎPS Părinte Mitropolit VLADIMIR a evocat personalitatea Sfântul Ierarh Gavriil, primul Mitropolit al Chișinăului și Hotinului.

„Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost chemat de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. El a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții. Chemarea lui sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat în cuvântul său duhovnicesc, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La rândul său, părintele arhimandrit Filaret, stareţul Mănăstirii Căpriana, a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți pentru prinosul de rugăciune adus astăzi Sfântului Ierarh Gavriil, cel care a stat la bazele înființării Mitropoliei Chișinăului și Hotinului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea Mănăstirii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1389

Întâlnire duhovnicească cu elevi și studenți la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău

Astăzi, 29 aprilie, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în contextul sărbătorilor pascale, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului”, prot. Octavian MOȘIN, doctor în teologie, a avut o întâlnire duhovnicească cu elevi și studenți. În cadrul acestei întâlniri, părintele Octavian le-a vorbit copiilor despre sărbătoarea Floriilor, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare și despre Lunea Luminată – sărbători […]