Sărbătoarea Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1230

Marți, 27 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipul Chișinău, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioasei Parascheva.  

Sărbătoarea a început în seara zilei de luni, 26 octombrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii. A doua zi a continuat cu Acatistul Sfintei Parascheva, după care au urmat Ceasurile III și VI și  Sfânta Liturghie.

La Vohodul mic, Înaltpreasfințitul Vladimir a decorat trei preoți din Capitală:

  • Prot. mitr. Teodor Tihon, duhovnicul Protopopiatului Chișinău, Sectorul I, Centru – Ordinul „Meritul bisericesc”, de gr. III.
  • Prot. mitr. Andrei Burlescu, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Serafim de la Sarov”, sectorul Poșta Veche din Chișinău – Ordinul „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gr. III.
  • Preotul Iulian Panas, paroh al bisericii „Sfânta Treime” din Chișinău – dreptul de a purta camilafca.

În cadrul serviciului divin, tânărul Daniel Tambur, student în anul II la ATOM a fost hirotonit diacon pe seama bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, omilia praznicală a fost rostită de către Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei și Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane. Preacucernicia sa vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase Parascheva „prăznuită ca model de viețuire a creștinilor într-o societatea ce devine din ce în ce mai desacralizată”.

La încheierea Sărbătorii Sfintei Cuvioasa Parascheva, Mitropolitul Vladimir a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor prezenți, cu urări de bine și spor în întărirea și creșterea duhovnicească a vieții duhovnicești.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1943

Gânduri senine ale Părintelui Teofil Părăian pentru înfruntarea suferințelor

Părintele Teofil Părăian (1929-2009), duhovnic iubit al Mănăstirii Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) din ținutul mirific al Făgărașului, a fost numit „omul bucuriei” și „duhovnicul tinerilor”. Nevăzător cu ochii, avea darul vederii în duh, sfătuind și odihnind pe cei iubitori să afle și să urmeze un sens înalt în viața lor duhovnicească. Iubitor și cunoscător al […]