Actualitate

Să fim mereu pregătiți să o luăm de la capăt!

2165

Niciodată să nu-ţi spui: „Gata, m-am ostenit îndeajuns, pot să mă odihnesc”. O astfel de înlesnire şi vlăguire este primul duşman. Gândul, cu toate că este mic şi slab, este cel mai viclean trădător: el deschide porţile vrăjmaşilor. Cine se împacă cu el, acela cade. El a fost observat de Sfinţii Părinţi şi fiecărui începător i se repetă necontenit: vezi, să nu spui „gata, acum pot s-o las mai moale”, ci întreabă-te pentru ce eşti aici sau de ce nu faci nimic.

Sau, adresându-te Domnului, roagă-te să te ajute ca să pui început mântuirii şi începe iarăşi şi iarăşi! Începe din nou şi osteneşte, dar la înlesniri sau favoruri nici să nu te gândeşti, ci păstrează-ţi în inima ta gândul că vei avea de dus greutatea şi strâmtorarea până la moarte și că nu te aşteaptă nicio uşurare, ci numai greutăţi.

 

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Viaţa lăuntrică, Editura Sophia, București, 2000, p. 94)


Articole postate de același autor
2371

Ce însemnătate are în rugăciuni chemarea „Doamne, miluiește-mă”?

Ce însemnătate are în toate aceste rugăciuni cuvântul „miluiește-mă” sau „milostiv fii mie”? Arată recunoașterea de către om a stării sale de pierzare; arată simțirea acelei mile, acelei păreri de rău pentru noi înșine, pe care ne-a poruncit Domnul să le simțim și pe care le simt foarte puțini oameni; arată lepădarea de vrednicia proprie; arată cererea milei […]