Preotul care înalță „un spital duhovnicesc” pentru cei aflați în suferință…

2393

Zilele acestea am vizitat șantierul de construcție al Capelei „Sf. Ierarh Spiridon” din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău, proiectul de suflet al prietenului meu drag, Părintele Mihail Bortă.

Acest proiect a luat naștere datorită inițiativei conducerii spitalului și cu sprijinul direct și cu stăruința ÎPS Mitropolit Vladimir, cel care de mai mulți ani își dorea înfăptuirea acestui lucru măreț și absolut necesar acestei instituții medicale.

Părintele Mihail ne mărturisește că acest vis a devenit realitate odată cu pelerinajul său în insula Corfu din Grecia, acolo unde se află moaștele Marelui Ierarh Spiridon, ocrotitorul ceresc al acestui locaș. De atunci, Părintele a înțeles că întâlnirea sa cu Sfântul Spiridon a fost una cu totul providențială.

Capela „Sfântului Spiridon” – acest organism al mântuirii şi îndumnezeirii oamenilor – va fi destinat în special persoanelor care se află în curs de vindecare în secțiile din cadrul Spitalului de Urgență din centrul capitalei, cei care vor intra în acest „spital duhovnicesc” al Sfântului Spiridon pentru a primi vindecare, alinare și izbăvire de necazuri și suferințe din „trusa spirituală” a preotului.

Prezența acestei capele pusă în slujba bolnavilor este absolut necesară în acest spațiu al spitalului plin de durere și suferință.

În acest sens, această bisericuță va fi alături de spital un spațiu complimentar sănătății miilor de suflete care trec zilnic pe aici. Pentru că, potrivit preotului de caritate, atât învățătura Bisericii, cât și prescripțiile medicilor urmăresc vindecarea și tămăduirea persoanei aflate în suferință.

Pentru mulți dintre cei ajunși pe paturile spitalului, boala a reprezentat puntea de unire cu cerul și mijloc de apropiere și cunoaștere a lui Dumnezeu. De aceea, spațiul spitalului devine asemănător pustiului în care se nevoiau marii asceți ai creștinismului, cei care vedeau în boală taina crucii: asumare, nădejde, răbdare și credinţă în mântuire.

De când își duce misiunea cu dragoste în cadrul acestei instituții medicale, Părintele Mihail ne mărturisește că aici a conștientizat cel mai bine ce înseamnă iubirea lui Dumnezeu și că omul este o ființă slujitoare. Pentru că în spital, atât medicul, preotul și bolnavul îi slujesc lui Dumnezeu: bolnavul prin răbdare și ascultare, preotul prin slujire și medicul prin dăruire, slujind unii altora ca lui Dumnezeu.

Vă îndemn să-l sprijinim pe Părintele Mihail în demersurile sale în înălțarea acestui mic „spital duhovnicesc” destinat tămăduirii multor pacienți care vor primi asistență pastorală sanitară și terapie duhovnicească necesară în acele momente de grea încercare din viața lor.

Doamne ajută!

A consemnat: Serghei CRUDU, teolog


Articole postate de același autor
4774

Rugăciunea este dar și se dă celor smeriți cu inima

Când omul va cunoaște că este nimic, când cunoaște că singur nu poate face nimic și că rugăciunea este dar și că se dă „celor smeriți și înfrânți cu inima”, atunci rugăciunea vine peste el. Că-i la începător, că-i la învățat, asta n-are nicio treabă.  Așa că, prin smerenie, cu gânduri bune, prin ascultare, și […]