Preasfințitul Siluan a oficiat Slujba de sfințire a noului Prestol și Sfânta Liturghie în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Ciocana al Capitalei

959

În Duminica a VII-a după Paşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a poposit în mijlocul creștinilor din parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Ciocana al Capitalei, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu prilejul sărbătoririi a două decenii de la punerea primei pietre la temelia bisericii și jubileul de 60 de ani a părintelui-paroh Prot. mitr. Gheorghe Cojocaru.

Preasfinției Sale i-au coliturghisit Secretarul mitropolitan Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Protopopul sectorul IV, Chișinău, Prot. mitr. Gheorghe Zagnat , parohul bisericii Prot. mitr. Gheorghe Cojocaru și un sobor de slujitori.

La sărbătoare au fost prezenți ctitorii parohiei, oameni de cultură, precum și numeroși enoriași veniți să înalțe rugăciuni de mulțumire alături de Episcopul Siluan și de soborul preoțesc.

Evenimentul eclesial a demarat cu slujba de sfințire a noului prestol și  a paraclisului „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, amenajat în demisolul bisericii.

În timpul serviciului divin, la Vohodul mic, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, părintele-paroh Gheorghe s-a învrednicit de Ordinul mitropolitan „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, în semn de recunoștință arhierească pentru munca sârguincioasă întru binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La momentele potrivite ale Sfintei Liturghii, având binecuvântarea Întâistătătorului, PS Siluan a hirotonit doi slujitori pe seama parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Ciocana, diaconul Ion Herțman în demnitatea de preot și teologul Simeon Țurcanu în diacon.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Episcopul Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite astăzi, după care a adresat omagiatului zilei, părintelui Gheorghe alese cuvinte de felicitare cu prilejul aniversării a 60 de ani de viață pământească.

Totodată, ierarhul Orheiului a transmis tuturor celor prezenți arhiereștile și părinteștile binecuvântări ale ÎPS Mitropolit Vladimir, dimpreună cu urările de bine și spor în întărirea și creșterea duhovnicească a acestei comunități ortodoxe.

Mai apoi, PS Siluan împreună cu adunarea drept-măritoare a participat la un concert dedicat familiei, organizat în cadrul Parohiei.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor

Foto