Actualitate

Preasfințitul PETRU a oficiat Vecernia și Utrenia din simbăta mare cu rinduiala Prohodului Domnului

1807

Slujbele şi ceremoniile liturgice din Vinerea Mare sunt cele care reactualizează, peste veacuri, într-un chip impresionant, pătimirile, moartea şi îngroparea Mântuitorului Hristos. În centrul acestei zile stă Prohodul Domnului, care se cântă în toate Bisericile Ortodoxe. La cântarea Prohodului, credincioşii nu doar ascultă, ci iau parte trup şi suflet, petrecându-L pe Mântuitorul către mormânt, în cântări şi imne de laudă.

În seara de vineri, 14 aprilie 2017, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat împreună cu soborul de preoţi, Denia Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni. Preoții și credincioșii, aflați în jurul Sfântului Epitaf, cu lumânări în mână, au cântat şi comemorat Pătimirile, Răstignirea, Moartea și Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. Stările Prohodului Domnului au fost cîntate umilincios de corul Catedralei Episcopale.

La finalul slujbei Prohodului, Ierarhul, soborul de preoți şi diaconi, corul şi toţi creştinii prezenţi au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf și au înconjurat biserica. Această procesiune simbolizează ducerea către mormânt a Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea lumii. La intrarea în biserică credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf, care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.

sursa http://episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
2012

Anticorpii mentali și bunăstarea

În alte epoci, oamenii erau obișnuiți cu necazurile: cu molimele, cu foametea cu războaiele. N-aveau așteptări prea mari de la viață și erau mulțumiți dacă erau sănătoși și aveau ce să pună pe masă. Viața de aici fiind grea, nădejdea și-o puneau mai mult în viața veșnică. Acum e invers. În plus, secerând nestingherite, molimele, […]