Prea devreme să ne gândim la Postul Mare?

4087

Realizăm cu câteva zile înainte că nu avem nici cel mai mic plan privind îmbunătăţirea vieţii noastre duhovniceşti în timpul Postului Sfintelor Paşti. Într-o societate definită de „obiceiul amânării”, fie că este vorba de proiectele profesionale sau altele asemenea, în calitate de ucenici ai lui Hristos trebuie să dovedim că progresul în viaţa spirituală este o preocupare zilnică ce presupune o planificare eficientă.

„A fi cu candela aprinsă” implică o stare de trezvie care trebuie completată de un program duhovnicesc foarte bine stabilit, bineînţeles în colaborare cu preotul duhovnic. Dacă ne pregătim cu atenţie paşii pentru o carieră profesională strălucită, de ce nu am face acest lucru şi când vine vorba de viaţa duhovnicească?

Hristos este mai important decât un obiectiv într-o carieră care se va încheia mai devreme sau mai târziu, pe când veşnicia nu se risipeşte. În acest sens, îţi oferim câteva sfaturi în vederea unei pregătiri eficiente pentru Postul Mare care urmează să vină în scurt timp.

-Nu lăsa Taina Spovedaniei doar pentru post! Mergi înainte la duhovnic, mărturiseşte-ţi păcatele şi discută cu el despre dorinţa unei organizări eficiente a vieţii spirituale. În colaborare cu el poţi să te pregăteşti mai bine pentru perioada Postului Mare.

-Respectă rânduielile din Perioada Triodului care implică o pregătire pentru Postul Mare prin renunţarea progresivă la anumite alimente şi nu numai.

-Printr-o introspecţie sinceră poţi identifica încă de pe acum anumite sincope din viaţa ta duhovnicească pe care trebuie să le elimini.

-Setează-ţi anumite obiective în ceea ce priveşte exersarea unor virtuţi ca antidot la patimile care îţi afectează viaţa duhovnicească. În acest sens, de un real ajutor îţi va fi preotul duhovnic.

-Propune-ţi să nu lipseşti nicio duminică de la slujbele bisericii şi intensifică rugăciunea particulară.

Disciplina este deosebit de importantă în viaţa duhovnicească pentru a nu ne pierde pe drum în pelerinajul nostru spre Împărăţia Cerurilor. Majoritatea Sfinţilor Părinţi au evidenţiat că o viaţă disciplinată duce către Hristos.

Ca un ultim indiciu, reproducem cuvântul Sfântului Marcu Ascetul: Cheia vieţii duhovniceşti este disciplina minţii.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
3072

Valorile credinței împreună cu cele ale medicinii conduc cu desăvârșire la sporirea actului vindecării

Fişier biografic   Aurelia Radu-Dodu a absolvit Liceul Mihai Eminescu din Edineț cu medalie de aur. După care, a susținut doar examenul la fizică, suficient pentru a fi înmatriculată la Institutul (astăzi universitate) de Medicină din Chișinău. A făcut parte din prima promoție de specialiști în managementul sanitar și a urmat multe stagii peste hotare, […]