Pentru prima data dupa 930 de ani, Moastele Sfantului Nicolae parasesc Bari

3622

Conform unui acord la care au ajuns șefii Bisericilor Ortodoxa Rusa și Romano-Catolică, moastele unuia dintre cei mai venerați sfinți creștini, Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, vor ajunge in Rusia, in data de 21 mai 2017, din Italia.

Acordul amintit mai sus a fost semnat de șefii Bisericii Ortodoxe Ruse și Bisericii Romano-Catolice, Patriarhul Kirill și respectiv Papa Francisc, in cadrul întâlnirii din Havana, de anul trecut, a declarat in aceste zile un oficial de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Sputnik.

"În perioada 21 mai-28 iulie 2017, o parte din moaștele facatoare de minuni ale Sfântului Nicolae, păstrate în bazilica pontificală din orașul italian Bari, vor fi aduse Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acesta este un eveniment unic pentru întreaga perioadă de 930 de ani, de când sfintele moaste se pastreaza în Bari, timp în care nu au părăsit niciodată orașul", le-a declarat reporterilor președintele Departamentului de Relații Externe al Bisericilor Ruse, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk.

"La acest acord - privind actul fără precedent - s-a ajuns după întâlnirea dintre Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii și Papa Francisc, din 12 februarie 2016", a declarat Mitropolitul Hilarion.

În anul 1081 dupa Hristos, sfântul trup al Sfântului Nicolae facatorul de minuni a fost luat, din Biserica Scaunului său din Myra, si dus în orașul Bari, pe coasta de vest a Italiei. Unii au privit acest eveniment și l-au interpretat ca pe un furt și o mare pierdere pentru grecii din Asia Mică, în beneficiul italienilor.

Alții au vazut chiar și în acest caz dragostea și providența lui Dumnezeu. Sfantul Nicodim din Sfântul Munte a adoptat si el acest ultim punct de vedere, relatand că transferul Moastelor Sfinte a avut loc prin voia lui Dumnezeu:

"pe de o parte, pentru ca sfinele sale moaste să nu rămână fără cinste si slava, și pe de alta parte, pentru ca Occidentul sa poata participa la minunile sale, pentru ca crestinii din Bari nu erau inca in erezii si credinte false, ci erau ortodocsi si uniti cu Biserica Rasariteana".

sursa lonews.ro


Articole postate de același autor
2403

Tineri teologi de la Iași într-un pelerinaj în Basarabia

Ȋn perioada 12-13 noiembrie, un grup de 35 tineri, studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a efectuat un pelerinaj la locurile sfinte din Basarabia. Grupul a fost însoțit de protos. Nathanael Neacşu, slujitor al catedralei mitropolitane din Iași. Programul pelerinajului a fost foarte minuţios conceput, astfel încât, într-un interval de timp […]