Patru Arhierei uniți în comuniune liturgică de Înălțarea Domnului, la Mănăstirea „Sfânta Treime” s. Glinjeni, r. Fălești

1428

Înălțatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, bucurie făcând Ucenicilor, cu făgăduința Sfântului Duh, încredințându-se ei, prin binecuvântare, că Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Izbăvitorul lumii. Tropar glasul al 4-lea.

Joi, 2 iunie 2022, Sărbătoarea Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la ceruri a adunat creștini de pretutindeni din țara noastră la Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Glinjeni, raionul Fălești unde a fost oficiată Sfânta și dumnezeiasca Liturghie de către un Sobor de Arhierei și Preoți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În dimineața zilei, întâmpinat de stareța Mănăstirii, Preacuvioasa Egumenă Anastasia (Marcoci) împreună cu obștea monahală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfintei Treimi, împreună cu ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, Episcopii Vicari mitropolitani PS Ioan de Soroca și PS Siluan de Orhei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Vladimir a Sfințit noul Candelabru montat în cupola centrală a mănăstirii.

La Vohodul Mic, pentru munca depusă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, Egumena Anastasia (Marcoci), Stareța Sfintei Mănăstiri a fost decorată de către Mitropolit cu Ordinul bisericesc „Cuv. Agafia de la Cușelăuca”, de gr. II.

În cadrul Serviciului Divin, biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de creștini veniți la rugăciune printre care au participat și Dl Sergiu Fîntînă, Președintele raionului Fălești, Dl Vasile Misnei, Primar interimar al satului Glinjeni, dar și ctitori și binefăcători ai Sfintei Mănăstiri.

După Sfânta Liturghie, soborul ierarhilor și al preoților condus de ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat un Te-deum de mulțumire Preasfintei Treimi pentru bucuria liturgică de astăzi și pentru toate lucrurile bune înfăptuite în Sfânta Mănăstire din Glinjeni.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ÎPS Mitropolit Vladimir a menționat că: Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului Hristos înseamnă cea mai înaltă demnitate la care poate fi ridicată firea noastră umană şi prin aceasta ne sunt date nouă posibilităţi fără margini. Peste orizontul strâmt al păcatului şi al morţii, pentru om răsare acum soarele neapus al îndumnezeirii Sale. Trupul înviat şi înălţat la cer al Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai sigură garanţie a vieţii noastre veşnice. Nestricăciunea Trupului Său devine hrana veşniciei noastre.

Cu un cuvânt de mulțumire și recunoștință s-a adresat și Stareța așezământului monahal, Egumena Anastasia, care a mulţumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ierarhilor, preoților și creștinilor prezenți, pentru bunăvoinţa de a fi împreună în rugăciune în această zi deosebită pentru Mănăstire.

În semn de recunoștință, Dl Sergiu Fîntînă, Președintele raionului Fălești a oferit în dar Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir o carte nou tipărită cu titlul: Bisericile și Mănăstirile din raionul Fălești în lumina și negura vremurilor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
983

În perioada 13-16 noiembrie se desfășoară Simpozionul internațional despre moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț, la 300 de ani de la naşterea sa

Anul 2022 are o însemnătate aparte pentru tradiția isihastă română, dar și internațională, deoarece se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie Velicicovschi. Pentru a marca acest popas istoric deosebit, Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul Cultural și Comunicații Media, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Mănăstirea Neamț organizează Simpozionul Internațional „Moştenirea spirituală şi […]