Părintele Savatie Baştovoi: Dragostea nu trebuie căutată, dragostea trebuie oferită!

9512

Seara duhovnicească din 28 martie 2018, desfășurată în miezul Săptămânii Tineretului  Ortodox, a adus bucuria prezenții părintelui Savatie Baștovoi,  unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori ortodocşi din România şi Republica Moldova. Pentru a asculta cuvântul său au venit circa 300 de credincioși, în special tineri. 

Intr-o săptămână neordinară pentru tinerii ortodocși, tema discuției a vizat ,,miezul’’ credinței noastre - iubirea, fiind abordată tema Tinerii în căutarea dragostei. 

Orice om este în căutarea dragostei. Acesta este sensul și motorul vieții noastre. Problema care trebuie lămurită este unde căutăm noi dragostea. Cel mai mare necaz îl suferim tocmai din această căutare. Dragostea nu trebuie căutată, dragostea trebuie oferită! Dacă este vreun loc undea ea ar trebui să fie căuată mai întâi de toate, atunci este chiar sufletul nostru. Astfel, atunci când Hristos ne vorbește despre poruncile iubirii, nu ne îndeamnă să căutăm pe cineva care să ne iubească, ci ne spune: "Iubește pe aproapele tău." Cum să-l iubești? Ca pe tine însuți, - a menționat părintele Savatie în debutul conferinței. 

În continuare, părintele a vorbit despre dragostea pe care o caută lumea în contrast cu iubirea la care ne îndeamnă Hristos. În acest sens, a precizat: "Lumea este în opziție cu gândul lui Dumnezeu. "Ieșiți din lume", ne îndeamnă Hristos. Și aici nu ne referim la niște oameni concreți. Ci la lume ca și concept biblic, lumea în mijlocul căruia îi trimite Hristos pe apostoli. Lumea în mijlocul căreia au propovăduit toți prorocii și care au fost uciși de lume de fiecare dată. Această lume schimbă înțelesul fundamental al poruncii lui Hristos: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. Lumea însă nu iubește, lumea cere iubire, pretinde iubire de la toți. Lumea este nefericită pentru că nu știe să iubească.  Și această neînțelegere a iubirii aduce toată nefericirea vieții noastre. Hristos ne spune foarte simplu, ceea ce vrei să ți se facă ție, fă și tu altora. Acest soi de iubire atât de simplu ține și a ținut lumea până acum. Iubirea pe care o pretindem de la ceilalți niciodată nu ne va putea face fericiți. "

Venind cu exemple din propria experiență, dar și modelele oamenilor vrednici din istoria creștinismului, părintele a oferit tinerilor o lecție de valoare despre iubire, iertare blândețe și nejudecată. Căci către Dumnezeu și aproapele datori suntem cu dragoste și iertare, nu cu judecată.

A consemnat Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
4811

Rugăciunea vindecă inima omului

Inima este locul unde se cultivă împărtășirea lui Dumnezeu cu omul, și acolo Duhul lui Dumnezeu Se descoperă, lucrează și Se roagă. Deschiderea inimii prin rugăciune vindecă persoana omului. Mintea omului se adună înlăuntru și se unește cu inima. Astfel, inima se lărgește spre a cuprinde toată plinătatea dragostei lui Hristos. Îmi place acest cuvânt: […]

Articole postate de același autor
4439

Cununia la biserică ‒ o „bifăm” sau o înțelegem ca Taină pentru veșnicie?

Cununia la biserică nu este doar o „superstiție” care trebuie „bifată” pentru ca mirilor să le meargă bine în viață, ci este elementul fără de care nunta rămâne o petrecere între prieteni și rude. Binecuvântarea care se revarsă aspura mirilor prin Taina Cununiei îi unește pe aceștia pentru veșnicie. Mulţi oameni nu conştientizează caracterul sacramental […]