O tânără de 17 ani din Olanda a fost eutanasiată pentru că suferea de depresie severă

3651

O adolescentă de 17 ani din Olanda a obținut dreptul de a fi eutanasiată. Este un caz extrem de trist, preluat de multe publicații europene.

Tânăra a fost molestată și violată în copilăria timpurie și suferea de depresie severă. „În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor”, a scris fata pe Instagram înainte de a se supune procedurii de sinucidere asistată.

Noa Pothoven, din Haga, a simțit că nu mai poate trăi cu durerile trecutului, care i-au marcat profund viața. Noa a murit acasă, într-un pat de spital montat în livingul ei.

Înainte să închidă ochii pentru totdeauna, Noa și-a scris autobiografia. „Să câștigi sau să înveți” îi detaliază cumplita poveste de viață, de la traumele suferite în copilărie, până la lupta cu boala mintală care a bântuit-o în scurta viață pe care a avut-o. Fata suferea de sindromul stresului post-traumatic, depresie și anorexie.

Noa a spus că spera ca această carte să-i ajute pe cei mai tineri decât ea și care se simt vulnerabili să treacă peste momentele grele din viață. Tânăra a subliniat că Olanda nu dispune de clinici specializate, unde adolescenții cu probleme să poată cere ajutorul unor experți.

Adolescenta a încetat din viață duminică, nu înainte de a posta un mesaj pe Instagram, unde și-a făcut publică decizia de a renunța la lupta prea grea.

„Am dezbătut un timp dacă să fac publică sau nu această informație și am decis să o fac. Poate acest gest vine ca o surpriză pentru unii, date fiind postările mele despre spitalizare, însă planul l-am avut de mult timp și nu este unul impulsiv. Voi trece direct la subiect: în maximum 10 zile voi muri. După ani de luptă, sunt secată de energie. Nu mai mănânc și nu mai beau apă de ceva timp și, după multe discuții și evaluări, s-au decis să mă lase să plec pentru că suferința mea este de nesuportat”, a scris Noa.

Aceasta a adăugat că nu s-a simțit niciodată în viață, mai degrabă a supraviețuit: „Respir, dar nu mai trăiesc”.

Și-a rugat prietenii de pe Instagram să nu încerce să o convingă că acesta nu este gestul potrivit. Decizia ei este finală, a spus tânăra.

„În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor”, a scris Noa.

Potrivit legii din Olanda, eutanasierea este legală dacă procedeul este efectuat respectând termenii stricți ai legii. Proiectul de lege a fost depus în parlamentul olandez în 2001, iar în 2002 a devenit lege.

sursa stiri.md


Articole postate de același autor