O tânără de 17 ani din Olanda a fost eutanasiată pentru că suferea de depresie severă

2736

O adolescentă de 17 ani din Olanda a obținut dreptul de a fi eutanasiată. Este un caz extrem de trist, preluat de multe publicații europene.

Tânăra a fost molestată și violată în copilăria timpurie și suferea de depresie severă. „În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor”, a scris fata pe Instagram înainte de a se supune procedurii de sinucidere asistată.

Noa Pothoven, din Haga, a simțit că nu mai poate trăi cu durerile trecutului, care i-au marcat profund viața. Noa a murit acasă, într-un pat de spital montat în livingul ei.

Înainte să închidă ochii pentru totdeauna, Noa și-a scris autobiografia. „Să câștigi sau să înveți” îi detaliază cumplita poveste de viață, de la traumele suferite în copilărie, până la lupta cu boala mintală care a bântuit-o în scurta viață pe care a avut-o. Fata suferea de sindromul stresului post-traumatic, depresie și anorexie.

Noa a spus că spera ca această carte să-i ajute pe cei mai tineri decât ea și care se simt vulnerabili să treacă peste momentele grele din viață. Tânăra a subliniat că Olanda nu dispune de clinici specializate, unde adolescenții cu probleme să poată cere ajutorul unor experți.

Adolescenta a încetat din viață duminică, nu înainte de a posta un mesaj pe Instagram, unde și-a făcut publică decizia de a renunța la lupta prea grea.

„Am dezbătut un timp dacă să fac publică sau nu această informație și am decis să o fac. Poate acest gest vine ca o surpriză pentru unii, date fiind postările mele despre spitalizare, însă planul l-am avut de mult timp și nu este unul impulsiv. Voi trece direct la subiect: în maximum 10 zile voi muri. După ani de luptă, sunt secată de energie. Nu mai mănânc și nu mai beau apă de ceva timp și, după multe discuții și evaluări, s-au decis să mă lase să plec pentru că suferința mea este de nesuportat”, a scris Noa.

Aceasta a adăugat că nu s-a simțit niciodată în viață, mai degrabă a supraviețuit: „Respir, dar nu mai trăiesc”.

Și-a rugat prietenii de pe Instagram să nu încerce să o convingă că acesta nu este gestul potrivit. Decizia ei este finală, a spus tânăra.

„În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor”, a scris Noa.

Potrivit legii din Olanda, eutanasierea este legală dacă procedeul este efectuat respectând termenii stricți ai legii. Proiectul de lege a fost depus în parlamentul olandez în 2001, iar în 2002 a devenit lege.

sursa stiri.md


Articole postate de același autor
2529

Supărarea poate fi transformată în rugăciune

Eu nu mă mai încred în ce simt. Simţurile mele sunt robite lumii acesteia. Simţurile mele sunt căzute. Totuşi, în mine este cineva care poate să facă invers decât ce simte. Aceasta este persoana mea, e ipostasul meu. În asta stă libertatea. Eu te pot urî şi pot simţi nevoia să te lovesc, să te […]