Nu e păcat pe care să nu-l poată dezlega pocăinţa

4432

A nu merge în biserica lui Dumnezeu, a nu-ţi plini pravila, a fi neharnic la rugăciune şi la citirea Scripturilor, a întoarce spatele oricărei nevoinţe şi siliri de sine, de dragul desfătărilor, al plăcerilor şi deşertăciunilor, e lucru necuvios şi pierzător, fiindcă toate acestea duc în adâncul nepocăinței şi deznădejdii.

Fie că mănânci ori bei, fie că şezi ori umbli, fie că eşti singur sau împreună cu alţii, ia seama să nu scapi nici un minut din minte focul gheenei şi totdeauna să cugeţi la el cu frică şi cu cutremur, cu lacrimi şi suspinări.

Dacă eşti păcătos, fă milostenie, dobândeşte smerenie şi curăţie, pocăieşte-te şi te vei mântui. Eşti vameş? Poţi să te faci evanghelist. Eşti prigonitor? Poţi să te faci apostol. Eşti tâlhar? Poţi să fii cu Domnul în Rai. Eşti mag(ician)? Poţi să te închini şi să aduci daruri Stăpânului. Nu e păcat pe care să nu-l poată dezlega pocăinţa.

Din Sfântul Teofan Zăvorâtul, Patericul Lavrei Sfântului Sava, Editura Egumenița, 2010, p. 152


Articole Asemănătoare
5887

Viaţa Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan era din Betsaida Galileii. Nu cunoștea carte, la fel ca ceilalți Apostoli, însă era dintr-o familie înstărită. Tatăl său, Zevedeu, avea mreje de pescar, și avea mai mulți angajați, recum și cei doi copii, Iacov și Ioan. Cât despre mama Sfântului Ioan, Salomeea, care era verișoară cu Maica Domnului, aflăm […]

Articole postate de același autor
10554

Păcatele ascunse la spovedanie

A mărturisi, a spovedi păcatele, este o virtute, o biruință a omului împotriva eu-lui său, împotriva mândriei care este de la diavolul; este una din marile virtuți ale faptelor bune. În clipa când ai primit iertare sub epitrahil de la preot, păcatele spuse cu căință, cu lacrimi, se șterg din catastifele demonilor. Dacă nu spui […]